KULTURREVOLUTIONEN. Kritik mot nya BLM-statyn som gör svart makt-gest: ”Speglar inte mångfalden”.

Foto: Ben Birchall/Twitter.

Kulturmarxistiska aktivister i Bristol, Storbritannien, har nu uppfört en staty föreställande en anhängare av Black Lives Matter (BLM) som gör en svart makt-gest.

Statyn är uppförd där en staty av den engelska köpmannen, filantropen och politikern Edward Colston tidigare stod, innan statyn av honom förstördes i förra månaden.

Hatet mot statyn blossade nyligen upp på grund att Colston även var intressent i den lukrativa judiska transatlantiska slavhandeln.

Den estetiskt sett vulgära nya statyn är ett tecken i tiden, utförd i en kombination av svart harts och stål. Den uppfördes av ett litet team aktivister under ledningen av konstnären Marc Quinn, som passade på när det var sparsamt med människor ute, vid femtiden på morgonen.

Enligt The Guardian arbetade aktivisterna så snabbt som möjligt av rädsla för att polisen skulle komma och stoppa dem, uppenbarligen medvetna om att de inte hade mandat att uppföra schabraket.

Som förlaga har ett foto av den afrikanska BLM-demonstranten Jen Reid använts.

Representerar svart makt och sökande av raskonflikter
Quinn berättade för den engelska tidningen att man medvetet installerat statyn på ett sätt som gör den ”extremt svår att flytta,” även om det är ”inte ett permanent konstverk.”

Statyn som har en air av ironi har mötts av en del förtjusning i sociala medier. Mostern till den döde kriminelle afrikanen George Floyd, Angela Harrelson jublade på sociala medier och sa att denna staty bekräftar att hennes brorson inte har dött förgäves.

Andra kommentatorer tycker dock att det är respektlös mot staden, eftersom den inte officiellt utsetts till värdig symbol för Bristol. Handlingen betraktas bland annat som ”motbjudande” och ”odemokratisk”.

Statyn som uttrycker svart makt representerar heller inte alla i Bristol, klagar andra. Därför tycker många att den fula Jen Reid ska plockas ned och ersättas med något ”som återspeglar mångfalden av de människor som bor där.”

Andra klagar på att statyers funktion kommer att banaliseras. Det öppnar för att vem som helst ställer upp vilket skräp som helst de känner för – utan att statyerna har några särskilda betydelser – och då enligt ett klagomål inte heller bidrar till att forma en gemensam uppfattning om samhället.


  • Publicerad:
    2020-07-15 16:35