Frustrerad asylprofitör betalar asylsökare för att INTE utlösa brandlarmen

MÅNGKULTUR. Vid Sevalstunet asylmottagning i Norge betalas ”flyktingarna” för att inte utlösa brandlarmen.

Under 2017 fick räddningstjänsten rycka ut vid ett tiotals gånger till Sevalstunets asylmottagning i Norge. Enligt Vam AS, företaget som driver mottagningen, så resulterade alla de falska larmen i en räkning på 150 000 kronor.

Mottagningen gäller för så kallade ensamkommande minderåriga asylsökare. Asylprofitören Tom Gunnar Børresen, chef för Vam AS, säger att några av de boende utlöser brandlarmen för skojs skull medan andra gör det för att de anser att asylansökningarna tar för lång tid.

Eftersom de inte kan bötfälla asylsökarna så har ledningen på mottagningen beslutat att istället belöna dem för att INTE utlösa brandlarmen.

— Vi har ingen sanktioneringsmöjligheter mot dem. Därför har vi ingått ett avtal: Om de inte utlöser brandlarmen så får de 500 kronor mer i månaden, säger Børresen.

Vidare säger Børresen att det är ett stort jobb att lära asylsökarna lagar och regler samt uppförande. Några av de anställda ska också ha blivit hotade.

— Jag hade velat se mer tacksamhet för att vi ger dem skydd, säger han.

Källor:
Frustrert asylprofitør – betaler asylsøkere for å IKKE utløse brannalarmen
Asylsøkere får betalt for ikke å utløse brannalarmen

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
4 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments