Fritt för friska att resa i Sverige i sommar – regeringen häver restriktioner

CORONAKRISEN. Friska personer kan resa fritt inom Sverige från den 13 juni. Det meddelade regeringen under en pressträff på torsdagen.

Från och med 13 juni får man resa inom Sverige igen, så länge man inte har några symtom på corona. Den lättnaden i restriktionerna meddelade statsminister Stefan Löfven (S) vid en pressträff på torsdagen.

De senaste veckorna har antalet människor som behöver vårdas på sjukhus och de som behöver intensivvård minskat, samtidigt som regionerna ökat sin testning och smittspårning. Den minskade belastningen på vården innebär att Sverige är på väg in i ett bättre lägre, och därför kommer symtomfria personer att kunna resa inom Sverige.

— Om kurvan för svårt sjuka vänder uppåt kommer nya restriktioner. Läget är fortfarande allvarligt, det här beskedet innebär inte att faran är över. Varenda resa som görs ska göras med försiktighet, säger Stefan Löfven.

Enligt regeringen är det inte resandet i sig som utgör en risk utan hur väl den sociala distanseringen upprätthålls. Detta poängteras också av Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

— Det här är inte villkorslöst. Resandet får inte innebära att den fysiska distanseringen försämras, säger han.

Vice statsminister Isabella Lövin (MP) påpekar att beskedet inte innebär att faran är över och livet kan återgå till det normala. Alla övriga restriktioner ligger kvar:

 • Förbud mot offentliga sammankomster över 50 personer.
 • Besöksförbud på landets äldreboenden.
 • Regler mot trängsel på barer, caféer och restauranger.
 • Samtliga rekommendationer som gäller personer över 70 år.

För att stärka regelefterlevnaden kommer regeringen att ge länsstyrelserna i uppdrag att särskilt följa hur människor beter sig på turistorterna. Kontrollen av krogar, barer och kaféer effektiviseras genom att tillsynen flyttas från smittskyddsläkarna till kommunerna.

Beskedet glädjer inte minst turistnäringen i landet. Branschorganisationen Visita har gjort grova beräkningar som visar att beslutet kan rädda 25 miljarder för turistindustrin i Sverige.

Enligt Visitas vd Jonas Siljhammar innebär det i sin tur att tusentals jobb kan räddas.

— Anläggningar som stått stilla i vänteläge kan nu äntligen öppna upp, säger han och hoppas att även de nordiska grannarna öppnar gränsen gentemot Sverige.

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

 • Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

 • Child-Of-God says:

  Sedan när blev en rekommendation samma som restriktion?

 • nordbo nordbo says:

  När nu Coronan mattats av enl globalistregeringen så vore det önskvärt ifall Nordfront visade mer intresse gällande den ohälsosamma lanseringen av 5G (gå inte på alt högerns nonchalans om det) som drabbar all form av liv.
  Ert ointresse om det är..oroväckande.

  Låt NWO-trogna snutar ha systemögat tätt mot sitt bröst istället, medans ni håller den i handen om det nu behövs.


 • Lämna ett svar