Fri invandring från Eritrea till Sverige

MASSINVANDRING. Eritrea beskrivs som en av världens värsta diktaturer. Därför beslutade Migrationsverket i maj att ”flyktingar” från landet inte får skickas tillbaka. Nu strömmar rasfrämlingar från Eritrea in över Sveriges gränser. Men det har inte skett några förändringar i Eritrea som förklarar varför det just nu kommer så många flyktingar till Sverige. Den bidragande orsaken kan dock vara att Migrationsverket nu lovat dem fri rätt att vistas i Sverige.

2200 personer har hittills i år tagit sig från Eritrea till Sverige och får stanna för gott i enlighet med Migrationsverkets nya regler. Bara under augusti månad har över 500 negrer anlänt till något av Migrationsverkets ankomstboenden. Enligt Gunnel Svedberg märks den ökade invandringen tydligt på boendena: ”Oh ja, det gör det. Vi kallar det för ’Little Africa’ här just nu”, säger hon och syftar på boenden i Märsta och Gävle.

Om ökningen håller i sig kommer de eritreanska invandrarna bli näst största invandrade folkgrupp i år. ”Både Göteborg och Malmö har haft väldigt många också. Vi har fått avlasta i Stockholm och i Gävle, för att hjälpa till och registrera, för att de inte har hunnit med det helt enkelt. Det kan ju komma 50 eller 60 personer på ett dygn i Malmö”, säger Svedberg utan att ha några invändningar.

Att det nu anländer så många invandrare från just Eritrea menar flera bedömare beror på Migrationsverkets nya policy. Men Carl Bexelius, som är biträdande rättschef på Migrationsverket, slår ifrån sig och menar att så är inte fallet: ”Det kan vara så att situationen i flyktingläger i Sudan, där många eritreaner befinner sig, kan ha försämrats. Blir det förändringar där kommer det att påverka om eritreaner lämnar flyktingläger där.”

Källa:
Kraftig ökning av flyktingar från Eritrea

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments