Frankrike kallar hem ambassadör från Rom efter italiensk kritik

UTRIKES. Frankrike har kallat hem sin Romambassadör efter att den italienska regeringen kritiserat landets förda politik.

Den italienska regeringen har på senare tid riktat skarp kritik mot Frankrikes förda politik och mot landets impopuläre president Emmanuel Macron. Italiens inrikesminister Matteo Salvini har bland annat kallat Macron en förskräcklig president som han hoppas folket snart kommer befria sig från.

Efter ett möte med ledargestalter inom Gula västarna sade Luigi Di Maio, Italiens vice premiärminister, att han tyckte ”förändringarnas vindar har färdats över alperna” och att mötet var underbart. Även Salvini har uttalat stöd för Gula västarna, då han ”stöder ärliga medborgare som protesterar mot en president som är emot sitt folk”.

Den franska regeringen anklagar samtidigt de italienska politikerna för att blanda sig i fransk politik och att utnyttja situationen i Frankrike för att fiska röster inför EU-parlamentsvalet, där Femstjärnerörelsen och Lega tillsammans kan samla så mycket som 60 procent av rösterna.

Det är första gången sedan andra världskriget som ett EU-land kallar hem sin ambassadör i ett annat medlemsland.

Källa:
Frankrike kallar hem ambassadör från Rom: ”oacceptabel provokation”

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

1
Lämna en kommentar

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Rokviken Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Rokviken
Medlem

Ett imploderande EU är det bästa vi kan tänka oss.