FRANKRIKE. I ett nytt försök att bekämpa den förment växande antisemitismen i Frankrike kommer man att erbjuda tankebrottslingar som kritiserar judar att gå en ”kurs” istället för böter eller fängelse. Genom att indoktrinera judekritiker hoppas man nu rehabilitera tusentals ”kriminella”.

I Frankrike har problemen med dömda tankebrottslingar eskalerat under de senaste åren. Framförallt är det personer som uttrycker antisemitiska tankegångar såsom att ”judar är rika”, som man anser har blivit ett stort problem.

Trots att man dömer antisemiter för brott på löpande band tycks dock inte kritiken mot den mäktiga judenheten i Frankrike har tystnat, varför man nu väljer att prova en ny metod.

Det är det judiska museet ‘Mémorial de la Shoah’ som nu erbjuder ett alternativ till böter och fängelse för den som uttalat sig antisemitiskt. Bakom idén ligger den välkände åklagaren François Molins, som föreslog för museet att de skulle hålla kurser för antisemitiska tankebrottslingar.

— En person som har dömts av en domstol för antisemitism kan numera välja mellan fängelsestraff, ta böter eller att komma hit på en kurs, en workshop, berättar museichefen Jacques Fredj.

Väljer man museets indoktrineringskurser som straff slipper man, förutom att riskera ett års fängelse och upp till 45 000 euro i böter, även att föras in i brottsregistret.

— Alternativet är workshopen som varar i två dagar och då hamnar personen inte i brottsregistret, berättar Fredj.

Som exempel på hur kursen fungerar berättar han också om hur en person som dömts för att ha sagt att ”alla judar är rika” fick i uppgift att berätta varför han tror att det är så. Enligt Fredj släpps alla åsikter fram, även ”rasistiska” sådana, under kursen. Sedan ”utmanas” åsikterna av de så kallade pedagoger som håller i kursen.

— Vi kan inte förändra alla under kursen. Men om den åtminstone får en tredjedel av de som dömts för antisemitism att tänka efter, så är det en seger i sig, säger museichefen.

Källa:
Frankrikes kamp mot rasism och antisemitism – kan kurser få hatbrottslingar att tänka om?


  • Publicerad:
    2018-05-05 20:00