Framgångar för separatisterna i Ukraina

UTRIKES. De pro-ryska separatisterna i Luhansk har inlett en framgångsrik offensiv mot de ukrainska styrkorna.

Nordfront rapporterade nyligen om interna stridigheter bland de pro-ryska separatisterna i östra Ukraina. Trots interna motsättningar verkar separatisterna nu dock ha flyttat fram sina positioner på den ukrainska sidans bekostnad.

I utbrytarrepubliken Luhansk ska separatisterna ha erövrat två arméposteringar från den ukrainska armén och avancerat över den avtalade demarkationslinjen. Båda sidor använde pansarfordon i striderna och i Ukraina fruktar man nu att detta är inledningen på en ny större offensiv från separatisternas sida.

Sveriges Radio rapporterar att målet är att erövra Odessa och Kharkiv. De skriver:

Ledare från de båda självutnämnda folkrepublikerna har sagt att målet är att återta de områden de förlorade i juli och fortsätta mot Odessa i söder och Kharkiv i norr. Ett landområde de hävdar är en del av deras Novoje Rossija eller Nya Ryssland i Donbass.

Ukrainas judiske president, Petro Porosjenko, återvände med anledning av de militära bakslagen till Kiev från Schweiz.

Källa:
Separatister på offensiven i Ukraina

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

  • Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.


  • Lämna ett svar