I skuggan av den eskalerande finanskrisen, har riksdagen passat på att förlänga en kontroversiell lag. Den så kallade tvångsmedelslagen lanseras som ett värn mot ”politiska extremister”. Att den egentligen innebär ytterligare grova inskränkningar av svenskars grundlagsskyddade rätt till politisk opinionsbildning, talas det däremot tyst om.

Den har kallats för FRA-lagens ”äldre kusin” och det inte helt utan anledning. Onsdagen den 22 oktober fick regeringen, med benäget stöd från bland annat socialdemokraterna, igenom en förlängning av avlyssnings-/tvångsmedelslagen. Den gamla provisoriska spionlagen från 1952 förlängs alltså från och med den första januari 2009, efter några smärre förändringar. Anledningen till varför lagen inte har antagits som beständig tidigare, är att den alltid ansetts som väldigt kontroversiell. Detta är någonting som antagligen kommer att förändras. Det finns starka indikationer på att den provisoriska lagen kommer att antas permanent efter det att förlängningen löpt ut 2012.

Likheterna mellan denna lag och den så omdebatterade FRA-lagen är slående. Tvångsmedelslagen har alltid på pappret beskrivits som ett värn mot utländska spioner och terrorister. I praktiken har den däremot främst använts mot inhemska politiska opponenter. Detta gjorde att lagen 2002 fick skarp kritik ifrån säkerhetstjänstkommissionen. För att SÄPO ska kunna använda sig av lagen – vilken tillåter tvångsmedel som hemlig telefonavlyssning, telefonövervakning, kameraövervakning och postkontroll – krävs visserligen en brottsmisstanke, men den behöver inte vara särskilt allvarlig. Officiellt är det åklagare som kan fatta besluta om huruvida ”ordningsmakten” ska får lov att använda sig av lagen. Detta kan åklagare egenmäktigt göra på egen hand i ett ”initialt skede”, utan inblandning av domstol, om denne anser att det är ”bråttom”.

Massmedia har inte på något sätt försökt dölja vad lagen har använts till och vad den kommer att användas till. TT rapporterar att den ”använts för att avlyssna vänstersympatisörer, anarkister och högerextrema grupper” och att den kan komma att användas mot ”nazister” när de ”ger sig på vänsterpolitiska möten”. Att systemet nu har lyckats förlänga en lag, vars konsekvenser för oliktänkande är lika skrämmande som FRA, är dock ingenting som bekommer de folkvalda.


  • Publicerad:
    2008-11-01 00:00