Fotbollsspelare förlorar mot Europadomstolen – dom för fascisthälsning står fast

ÅSIKTSFÖRTRYCK. En kroatisk före detta landslagsman i fotboll har nekats prövning av Europadomstolen efter att ha dömts för att ha uttalat en fascistisk hälsning.

Josip Simunic.

Den kroatiske före detta landslagsmannen i fotboll, Josip Simunic, dömdes 2013 till att betala böter på närmare 30 000 kronor för att ha uttalat en ”fascistisk hälsningsfras”. ”För hemlandet!” ropade Simunic efter att hans Kroatien kvalificerat sig för VM, varpå de kroatiska fansen svarade ”redo!”.

Simunic stängdes dessutom av i tio matcher vilket gjorde att han missade VM i Brasilien 2014.

Frasen användes bland annat av den fascistiska Ustasarörelsen som under andra världskriget var allierat med Tyskland, vilket var anledningen till att Kroatiens statsåklagare valde att bötfälla fotbollsspelaren. Simunic, som på intet sätt tagit avstånd från händelsen, påpekade dock att hälsningen går längre tillbaka i tiden än andra världskriget. Han menade också att hans yttrandefrihet inskränkts.

Men efter att ha överklagat den kroatiska statens dom till Europadomstolen kom idag beskedet att de lägger ner överklagan. Europadomstolen menar att det på grund av Ustasarörelsens politiska ståndpunkter innebar rasism att yttra orden. De menade också orwellianskt nog att Simunics friheter och rättigheter inte inskränkts. Särskilt upprörande var att han i egenskap av känd fotbollsspelare framkallat nationalistiska känslor.

Källa:
European Court Rejects Croatian Footballer’s Fascist Chant Suit

Dela artikeln på sociala medier:

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

1
Lämna en kommentar

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Vera Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Vera
Medlem

Att spela i homotröjor – går bra. Kan inte Europadomstolen ta på sig dem också? Idrott – prestation är inte utslagsgivande längre utan den förbannade värdesättning som förstör patriotisk glädje vid en seger. Jo, en neger får säkert ropa slagord och hylla Mandela –