Förtroenderas för Svenska Akademien

INRIKES. Förtroendet för den anrika kulturinstitutionen Svenska Akademien har rasat bland allmänheten.

Bara 47 procent av svenskarna har tillit till Svenska Akademien enligt en färsk undersökning utförd av Novus. Hela 60 procent säger att deras förtroende för kulturinstitutionen sjunkit de senaste åren. Bland de tillfrågade uppgav bara 7 procent att de hade mycket hög tillit för Svenska Akademien.

Bakom den låga tilliten sägs ligga läckor om vem som tilldelats Nobelpriset i litteratur. Förutom läckor om Nobelpristagare så har Svenska Akademien även kritiserats för att dessa åtnjuter skattefrihet.

Svenska Akademien grundlades år 1786 av Gustav III med uppgiften att ”arbeta uppå Svenska Språkets renhet, styrka och höghet”. Under sin mer än 230 år långa existens har Akademien förutom mindre interna konflikter eller externa omständigheter aldrig varit i en lika djup kris som denna.

Källor:
Förtroendet för Svenska Akademien rasar
Svenska Akademien

Dela artikeln på sociala medier:

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

4
Lämna en kommentar

Please Login to comment
3 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
FredrikaVeraChristian Hamilton Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Christian Hamilton
Medlem

På punkt efter punkt rasar förtroendet för regimens olika instanser och andra närliggande institutioner. Det är, om bara än så länge, ett litet positivt tecken till att vissa delar av folket kanske börjar se hur vansinnet och vanstyret breder ut sig.

Vera
Medlem

Göran Oredsson brukar skoja om deras sammanträden. ”Vem skall vi nu ge priset till?” ”Leta rätt på någon jude, vänsteranhängare och vithatare – det skall väl inte vara så svårt?” ” Nej, krigsförbrytare som Winston Churchill och Ernest Hemingway är svårare att hitta men lyckat var det.”

Fredrika
Medlem

Han var tydligen tidigt insatt i att Nobelstiftelse och kommitté kapades av judisk makt.

Fredrika
Medlem

”Skattefrihet” ”Läckor till (judiska DN) om nobelpristagarnamnen”. I h-e heller. Sånt bryr sig inte folk om. Det är för att Jean-Claude Arnault gått fram som en sexbrottslingångvält gentemot kvinnor och praktikantflickor i akademien, mot att de favoriserar judiska män som pristagare och nu ska gå över till att utjämna könsskillnader mellan pristagare så att fler kvinnor ska få priset, gärna rasifierade kvinnor. Att ge juden Bob Dylan litteraturpriset är en folklig gest men seriösa bedömare tyckte att det var ett oproffsigt val. När Nobelpriset instiftades var det för att stödja innovatörer lovande unga kreatörer. Men det är mest föredettingar som… Läs mer »