Försvarsmakten vill satsa på ”jämställd design”

INRIKES. Försvarsmakten uppger nu att man vill satsa på vad man kallar för ”jämställd design” där den militära utrustningen ska anpassas till alla människor. Oavsett kön eller kroppsbyggnad.

Nyligen gick Försvarsmakten och Försvarets materielverk (FMV) ut med att man ska införa så kallad jämställd design. Målet är att Försvarsmaktens utrustning ska anpassas till så många människor som möjligt, oavsett kön eller kroppsbyggnad. Uniformer, vapen och hjälmar, allt material ska anpassas till så många som möjligt även om det i praktiken skulle innebära att kvalitén inom Försvarsmakten kraftigt sänks.

Försvarets verksamhetsutvecklare menar att den nuvarande normen om att den militära utrustningen främst är anpassad för män är dåligt och att så kan det minsann inte vara.

— Dagens mått utgår från en man. Alla ska kunna ha en uniform och arbetskläder som gör att de kan fungera som soldater, säger försvarets verksamhetsutvecklare Mikael Wallentin Åström.

Det framgår dock inte om han är medveten om att den militära utrustningen främst är anpassad för män eftersom män oftast är mycket större och fysiskt starkare än kvinnor.

Det är inte enbart uniformer och annan utrustning som ska ändras. Vikt och storlek på vapen ska också anpassas till alla oavsett muskelstyrka.

— Jämställd design tjänar alla på. Lättare och bättre balanserade vapen gör soldaten mer uthållig och mer effektiv oavsett kön.

Inom fem år ska all ny utrustning som försvaret beställer av FMV ha anpassats. För att nå dit ska fler kvinnor få vara med och prova ut nytt materiel, säger Wallentin Åström om Försvarsmaktens nya policy.

Källa:
Försvaret satsar på jämställd design

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Lämna en kommentar

Please Login to comment
  Subscribe  
Meddela om