Världens första dator

Dagens datum 12 maj. Vem uppfann datorn? Skulle man ställa den frågan idag skulle man säkert få en rad olika svar. Albert Einstein, Bill Gates, Steve Jobs eller rent av Michael Jackson. Få vet idag att det var en man vid namn Konrad Zuse som 12 maj 1941 lanserade den första helautomatiska programmerbara datorn Z3.

konrad_zuse

Konrad Zuse avslutade sina studier 1935 och började då jobba som flygplanskonstruktör på Henschel flygplansfabrik i Schönefeld nära Berlin. Hans arbetsuppgifter innebar mycket omfattande matematiska beräkningar som gjordes för hand. Detta fick Zuse att drömma om en maskin som kunde göra beräkningarna åt honom. Han förstod tidigt att en ”automatisk beräkningsmaskin” måste bestå av tre grundläggande komponenter: En kontrollenhet (skärm och tangentbord), minne (RAM) och en processorenhet (CPU).

Zuses första ”dator”, Z1, byggdes i hans föräldrars lägenhet och bestod av 30 000 metalldelar och programmerades via perforerad 35mm film. Z1 hade en vev där man för hand vevade klockfrekvensen. Z1 fungerade aldrig riktigt tillfredsställande troligtvis för att metalldelarna inte gick att tillverka med den precisionen som krävdes.

År 1939 kallades Zuse in för krigstjänst men fick tillåtelse att istället fortsätta med sitt datorprojekt då man ansåg att det var där han gjorde bäst nytta för folket.  Zuse fick ett år senare, 1940, även ekonomiskt stöd från Aerodynamische Versuchsanstalt (AVA Aerodynamiska forskningsinstitutet) detta möjliggjorde utvecklingen av Z2 vilket var en kopia av Z1 men med telefonreläer istället för de egentillverkade metalldelarna. AVA använde Z2 för att utveckla fjärrstyrda glidbomber som då även det var en ny uppfinning.

Den revolutionerande fjärrstyrda glidbomben Ruhrstahl SD 1400

Den revolutionerande fjärrstyrda glidbomben Ruhrstahl SD 1400

När Z2 var klar demonstrerade Zuse denna maskin för Deutsche Versuchsanstalt für Luftfahrt (Tyska forskningsinstitutet för luftfart) och vann deras förtroende.  Institutet avdelade resurser för den nya datorforskningen. Med de nya resurserna kunde Zuse starta ett datorföretag, Zuse Apparatebau (Zuse apparatkonstruktion). Han flyttade därmed även verksamheten från föräldrarnas bostad till en verkstadslokal där han kunde jobba mer professionellt.

Med Z2 som grund gjorde han här en förbättrad helautomatisk version som fick namnet Z3. Detta var en 22-bitars binär dator med reläbaserat minne och processor. Nu ansökte man om ytterligare forskningsanslag för att utveckla Z3 ytterligare. Zuses medarbetare i projektet, Helmut Schreyer, hade bland annat en idé om att man skulle byta ut reläerna mot radiorör. Det hårt bekrigade Tyskland kunde dock inte prioritera ett sådant projekt.

zuse_med_z3

I slutet av 1943 totalförstördes Zuses verkstad (och därmed Z3:an) efter en i raden av de allierades flygplansbombningar av tyska civila områden. Året därefter (30 januari) bombades föräldrarnas lägenhet sönder och samman (och därmed Z1:an och Z2:an). Zuses senaste projekt, Z4, var däremot intakt. Då bomberna duggade allt tätare över Berlin beslöt man cirka ett år senare att packa ned och flytta hela Z4:an. Den flyttades 14 februari 1945 bort till Göttingen.

Efter det stora nederlaget då Tyskland förlorade andra världskriget fanns det inga möjligheter att fortsätta forskningen som tidigare. Det forskningsklimat som den nationalsocialistiska regimen hade skapat var utraderat. År 1948 snappade IBM upp rykten om Zuses senaste datorprojekt, man köpte mot hans vilja upp delar av hans patent och gav först hoppfulla löften om samarbete för att senare meddela att Z4 inte kan vidareutvecklas inom IBM-koncernen. Detta fick Zuse att starta ytterligare ett företag, Zuse KG, (8 november 1949). Man startade med fem anställda och kunde redan 1950 leverera en Z4 till Schweiz (ETH Zurich). 1969 hade Zuse KG 1200 anställda och då levererat 250 datorer världen över. Zuse KG blev då uppköpt av Siemens som idag är Fujitsu-Siemens. Man säger att en del av den företagsanda Zuse stod för fortfarande lever kvar i företaget.

Staty som avbildar Konrad Zuse, Bad Hersfeld i Tysklad

Staty som avbildar Konrad Zuse, Bad Hersfeld i Tyskland

Artikeln publicerades ursprungligen 2013-05-12.

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här.

Lämna en kommentar

33 Kommentarer till "Världens första dator"

Meddela om
avatar
Sortera efter:   Senaste | Äldst | Mest röstad
N.N
Gäst
Nybörjare
N.N

Det här var verkligen intressant. Som ung, 23 år, så tar man datorer och dylikt väldigt mycket för givet. Trots att man kommer ihåg när farsan kom hem med en konstig burk när man var väldigt ung och man inte alls fattade vad det var för något. Det har hänt väldigt mycket på den tekniska fronten enbart under min levnadstid, anser jag. Kan enbart fantisera om vad en tekniskt intresserad gubbe som Öberg tycker ;)

Oscar Nord
Gäst
Nybörjare
Oscar Nord

Den ariska rasen är är framstående inom alla områden! Tack för att ni belyser detta!

olof palme
Gäst
Nybörjare

men tänk på att turkar o kineser uppfann saker som kanonkulor, kanoner, musköter, m.m

Anders
Gäst
Nybörjare
Anders

Eeh…???

Rikard
Gäst
Nybörjare
Rikard

Ja först uppfann dom kanonkulan och sedan när dom kom på att den var tung och svårhanterlig så uppfann dom även kanonen..

Anonym
Gäst
Nybörjare
Anonym

Judar, araber, perser, japaner och koreaner är också framstående inom teknologi.

Aria
Gäst
Nybörjare
Aria

Namnge några, tack!
Judar och araber är duktiga på att sno till sig andras saker.

Ifvar
Gäst
Nybörjare

135 judar har fått nobelpriset, vi får inte glömma att Einstein var jude.

Judarna är mänsklighetens fiende
Gäst
Nybörjare
Judarna är mänsklighetens fiende

Visst. Och massmördare och terroristledare som Menachem Begin har fått Nobels fredspris. Vem bryr sig om Nobelpriset? För övrigt, om nu judar existerar (är vi inte alla ”människor”?) så kanske det ligger någonting i föraktet till judarna från sådana som Schopenhauer, Dickens, Shakespeare etc.? Eller är det bara de påstått goda egenskaperna som räknas?

Scandi
Gäst
Nybörjare
Scandi

Juden EnSten, Einstein är inget annat än ännu en judisk lögnare. Juden Einstein har inte uppfunnit en enda sak eller tänkt en egen tanke. Allt han gjorde var att stjäla visas idéer och presentera dom som hans egna. Och samma sak gäller ALLA judiska nobelpristagare.

Rensaren
Gäst
Nybörjare
Rensaren

Men hallå vad säger ni om att han hängde med Alan Turing efter andra världskriget??

Christian
Gäst
Nybörjare
Christian

Charles Babbage och Ada Lovelace bör också nämnas i sammanhanget.

Charles Babbage byggde en mekanisk programmerbar maskin och Ada Lovelace programmerade den. Idag finns det ett programmeringsspråk, Ada, uppkallat efter henne.

http://en.wikipedia.org/wiki/Charles_Babbage
http://en.wikipedia.org/wiki/Ada_Lovelace

Ada lovelace
Gäst
Nybörjare
Ada lovelace

:)

Henrik Andersson
Gäst
Nybörjare
Henrik Andersson

Allierades bomber ska då alltid förstöra.

Windir
Gäst
Nybörjare
Windir

Det är helt otroligt att man inte vet detta. I skolan fick jag lära mig något helt annat. Dagens datum briljerar igen.

Grim
Gäst
Nybörjare
Grim

När jag nu skriver dessa rader vill jag tacka Konrad Zuse och NS-Tyskland för denna möjlighet. Utan er hade amerikanarna/judarna inte haft någon teknik att stjäla. Återigen så undrar man hur världen hade sett ut om Tyskland vunnit kriget.

Sven
Gäst
Nybörjare
Sven

Menar man på allvar att det inte fanns likvärdiga programmerbara allierade datorer?

Mangan
Gäst
Nybörjare
Mangan

Och transistorn fick vi tack vare William Shockley. Läser man om saken på högskola kommer dock Newman att vara den som honoreras för vår moderna dator, eftersom han var jude.

Sven
Gäst
Nybörjare
Sven

Låter mystiskt; wikipedia gör inte en enda omnämning av denna person, och min digitalteknikslärare som var av invandrarbakgrund nämnde inget om något sådant. Vad för högskola, program och lärare rör det sig om?

Aria
Gäst
Nybörjare
Aria

Det är många saker som inte skrivs av wikipedia, eller vänds om och förändras från verklighet till helt andra saker.

Scandi
Gäst
Nybörjare
Scandi

Jewipedia (Wikipedia) är INTE en sanningsmaskin du kan lita på. Tro ALDRIG på ett ord som står i Wikipedia. Det kan vara en bra start, men lita aldrig på ett ord.

Wikipedia styrs av judar och de flesta judar ljuger ALLTID.

Nordanvind
Gäst
Nybörjare
Nordanvind

@mangan

Det var knappast Shockley som var den banbrytande.

Halvledarforskningen och de grundläggande arbetena på detta område gjordes i Tredje riket.

För den intresserade:

http://darwin.bth.rwth-aachen.de/opus3/volltexte/2008/2517/pdf/Handel_Kai.pdf

Johan Björnsson
Gäst
Nybörjare

Den första datorn är 2000 år gammal, tro ´et eller ej.

Det är ett mysterium, och den kan vara en ev rest från Atlantis:

http://en.wikipedia.org/wiki/Antikythera_mechanism#Similar_devices_in_the_modern_era

https://www.youtube.com/watch?v=Ly3cpBFWF-o

https://www.youtube.com/watch?v=gbjLKL6eD20

Anonym
Gäst
Nybörjare
Anonym

Stuff They Don’t Want You To Know – The Jews

Natkom
Gäst
Nybörjare
Natkom

Nordfront nämner fel person det var Atanasov som uppfann datorn utan Berry eller ABC hade denna tysken inte blitt tillräckligt inspirerad till att skapa en ny dator.

Greger
Gäst
Nybörjare
Greger

Linux SUSE är namngivet efter Konrad Zuse.

kraftwerk
Gäst
Nybörjare
kraftwerk

Hans dator var mekanisk men ingen räknar med den som är seriös för den första digitala gjordes i England och närmare bestämt i Manchester. Då vi bör utgå från om en dator kan lagra något eller inte så faller tyskens så kallade dator bort helt.

argus
Gäst
Nybörjare
argus

Glöm Manchester. Ingen plats i historieböckerna.
Här fakta:
http://en.wikipedia.org/wiki/Konrad_Zuse

Natkom
Gäst
Nybörjare
Natkom

Argus visst samt http://en.wikipedia.org/wiki/Atanasoff%E2%80%93Berry_computer

Atanasoffs dator var första i sin klass , allt Annat kom efter.

jan
Gäst
Nybörjare
jan

Till de som skriver artiklar på denna sida undrar jag om det skrivits något om schartuanerna då jag läste om en av deras framstående personligheter som tydligen stödde Hitler.

Mer finns att läsa här:

http://sok.riksarkivet.se/sbl/Presentation.aspx?id=6647

Charles von der Eker
Gäst
Nybörjare
Charles von der Eker

This is highly interesting giving that most today consider America as the founding place for the first computers due to military infrastructure. I hope there would be a english version of your articles since translating it gives a poor translation. Wiederstand!

Anonym
Gäst
Nybörjare
Anonym

Nu finns det mer data kapacitet i tvättmaskinerna tack vare transistorn.

Presper
Gäst
Nybörjare

Hej

wpDiscuz