Världens första dator

Dagens datum 12 maj. Vem uppfann datorn? Skulle man ställa den frågan idag skulle man säkert få en rad olika svar. Albert Einstein, Bill Gates, Steve Jobs eller rent av Michael Jackson. Få vet idag att det var en man vid namn Konrad Zuse som 12 maj 1941 lanserade den första helautomatiska programmerbara datorn Z3.

konrad_zuse

Konrad Zuse avslutade sina studier 1935 och började då jobba som flygplanskonstruktör på Henschel flygplansfabrik i Schönefeld nära Berlin. Hans arbetsuppgifter innebar mycket omfattande matematiska beräkningar som gjordes för hand. Detta fick Zuse att drömma om en maskin som kunde göra beräkningarna åt honom. Han förstod tidigt att en ”automatisk beräkningsmaskin” måste bestå av tre grundläggande komponenter: En kontrollenhet (skärm och tangentbord), minne (RAM) och en processorenhet (CPU).

Zuses första ”dator”, Z1, byggdes i hans föräldrars lägenhet och bestod av 30 000 metalldelar och programmerades via perforerad 35mm film. Z1 hade en vev där man för hand vevade klockfrekvensen. Z1 fungerade aldrig riktigt tillfredsställande troligtvis för att metalldelarna inte gick att tillverka med den precisionen som krävdes.

År 1939 kallades Zuse in för krigstjänst men fick tillåtelse att istället fortsätta med sitt datorprojekt då man ansåg att det var där han gjorde bäst nytta för folket.  Zuse fick ett år senare, 1940, även ekonomiskt stöd från Aerodynamische Versuchsanstalt (AVA Aerodynamiska forskningsinstitutet) detta möjliggjorde utvecklingen av Z2 vilket var en kopia av Z1 men med telefonreläer istället för de egentillverkade metalldelarna. AVA använde Z2 för att utveckla fjärrstyrda glidbomber som då även det var en ny uppfinning.

Den revolutionerande fjärrstyrda glidbomben Ruhrstahl SD 1400

Den revolutionerande fjärrstyrda glidbomben Ruhrstahl SD 1400

När Z2 var klar demonstrerade Zuse denna maskin för Deutsche Versuchsanstalt für Luftfahrt (Tyska forskningsinstitutet för luftfart) och vann deras förtroende.  Institutet avdelade resurser för den nya datorforskningen. Med de nya resurserna kunde Zuse starta ett datorföretag, Zuse Apparatebau (Zuse apparatkonstruktion). Han flyttade därmed även verksamheten från föräldrarnas bostad till en verkstadslokal där han kunde jobba mer professionellt.

Med Z2 som grund gjorde han här en förbättrad helautomatisk version som fick namnet Z3. Detta var en 22-bitars binär dator med reläbaserat minne och processor. Nu ansökte man om ytterligare forskningsanslag för att utveckla Z3 ytterligare. Zuses medarbetare i projektet, Helmut Schreyer, hade bland annat en idé om att man skulle byta ut reläerna mot radiorör. Det hårt bekrigade Tyskland kunde dock inte prioritera ett sådant projekt.

zuse_med_z3

I slutet av 1943 totalförstördes Zuses verkstad (och därmed Z3:an) efter en i raden av de allierades flygplansbombningar av tyska civila områden. Året därefter (30 januari) bombades föräldrarnas lägenhet sönder och samman (och därmed Z1:an och Z2:an). Zuses senaste projekt, Z4, var däremot intakt. Då bomberna duggade allt tätare över Berlin beslöt man cirka ett år senare att packa ned och flytta hela Z4:an. Den flyttades 14 februari 1945 bort till Göttingen.

Efter det stora nederlaget då Tyskland förlorade andra världskriget fanns det inga möjligheter att fortsätta forskningen som tidigare. Det forskningsklimat som den nationalsocialistiska regimen hade skapat var utraderat. År 1948 snappade IBM upp rykten om Zuses senaste datorprojekt, man köpte mot hans vilja upp delar av hans patent och gav först hoppfulla löften om samarbete för att senare meddela att Z4 inte kan vidareutvecklas inom IBM-koncernen. Detta fick Zuse att starta ytterligare ett företag, Zuse KG, (8 november 1949). Man startade med fem anställda och kunde redan 1950 leverera en Z4 till Schweiz (ETH Zurich). 1969 hade Zuse KG 1200 anställda och då levererat 250 datorer världen över. Zuse KG blev då uppköpt av Siemens som idag är Fujitsu-Siemens. Man säger att en del av den företagsanda Zuse stod för fortfarande lever kvar i företaget.

Staty som avbildar Konrad Zuse, Bad Hersfeld i Tysklad

Staty som avbildar Konrad Zuse, Bad Hersfeld i Tyskland

Artikeln publicerades ursprungligen 2013-05-12.

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Lämna en kommentar

Please Login to comment
  Subscribe  
Meddela om