MÅNGKULTUR. För att skapa en mer ”jämlik” förskolemiljö i Göteborg, tvångsförflyttas förskollärare till rasfrämlingstäta områden.

För att ”stärka den pedagogiska kompetensen” i Göteborgs så kallade utsatta områden tvingar staden nu förskolelärare och barnskötare att flytta till arbetsplatser där. En av dem som fått sin tillvaro slagen i spillror är Madelene Wernhager, enligt en intervju med SVT.

Wernhager har i sju år arbetat på Skeppargångens förskola i Masthugget.

Nu har hon fått mindre än en vecka på sig att välja mellan tio andra förskolor att arbeta på. Den 1 februari ska hon finnas på sin nya arbetsplats i ett ”valfritt” så kallat ”utsatt område” där en av dessa tio förskolor ligger.

Tvångsförflyttningen av hennes tjänst utgör en del av Göteborgs stads ambitioner att skapa ”en mer jämlik förskola”. Detta vill man åstadkomma genom att bland annat flytta utbildad förskolepersonal till samtliga stadsdelar.

— Bland de förskolor jag kan välja mellan att byta till ligger en i centrum och en annan har färre barn och fler utbildad personal än vad vi har. Därför är det svårt för mig att tro att det är det sanna skälet. Vad jag förstår det som verkar det snarare handla om budget, säger hon till SVT Nyheter.

På förskoleförvaltningen säger Marianne Nikitidis Claesson som är HR-chef att det till viss del hänger ihop med budgeten, men att grundtanken är att få mer utbildad personal till Göteborgs ”socioekonomiskt” utsatta områden.

Det var i våras som staden påbörjade arbetet med tvångsförflyttningarna. Då fick ungefär 80 förskollärare och barnskötare byta förskola och nu har omgång två inletts.

Hur många av dessa förskollärare som har sagt upp sig från sina tjänster, sjukskrivit sig, eller på andra sätt lider av att ha utsatts av att tvångsförflyttats till utsatta områden, har ännu inte rapporterats.


  • Publicerad:
    2020-12-04 19:30