Förskola i Eda avskaffar luciafirandet av respekt för andra kulturer

VÄRMLAND. En förskola i Eda kommun har av respekt för andra kulturer beslutat att fasa ut den svenska kulturen på skolan.

3059784_1200_675

Traditionellt sett brukar Lucia vara en vacker, vit, blond kvinna. De senaste åren har traditionen dock alltmer skändats i Sverige, bland annat genom att ”manliga lucior” och pepparkaksfärgade kvinnor har fått agera Lucia istället för vita kvinnor.

Vi har beslutat att inte fira Lucia med en traditionell Luciafest med föräldrarna inbjudna i år. Enligt läroplanen ska vi uppmärksamma att lära barnen olika traditioner, vi kommer att uppmärksamma julen på olika sätt med barnen i den dagliga verksamheten.

Visionen i vår likabehandlingsplan är att ingen ska känna sig diskriminerad på grund av sin kulturella eller estetiska [sic!] bakgrund.

Vi kommer att ha andra former för föräldrasamverkan framöver.

Så skriver skolledningen i ett kontroversiellt brev till föräldrar på förskolan i Charlottenberg. Beslutet att inte fira Lucia har gjort många föräldrar upprörda men kommunens förskolechef, Monica Skönnå, slår nonchalant ifrån sig kritiken genom att konstatera att skolan inte har någon skyldighet att anordna luciafiranden.

— De [personalen på förskolan] är ju chockade över detta, de förstod inte att det skulle bli sådan uppmärksamhet runt det. Tydligen är det så att detta med lucia är väldigt viktigt. Men i läroplanen står det ju ingenting om att vi ska ha en fest, säger Skönnå.

Skönnå förklarar vidare att beslutet att inte bjuda in föräldrarna till Lucia fattades för att vissa föräldrar skulle kunna känna sig ”utanför” om de blev inbjudna.

— Ja det tar väldigt mycket tid från verksamheten i övrigt att träna in luciasånger och ordna fest för föräldrarna. Det blir mycket fokus på det och man börjar ju redan i november. Sedan hänvisar de också till likabehandlingsplanen – det kan vara så att det finns de som inte vill vara med på en sådan här fest, föräldrarna kanske väljer bort den, och ingen ska behöva känna sig utanför, säger hon.

Istället för att få komma på ett luciafirande förklarar Skönnå att föräldrarna är välkomna på en fest under sommaren då man tar med olika maträtter.

Lokalmedia uppger att Skönnå påstår att ”personalen kommer att fira och uppmärksamma julen och olika traditioner tillsammans med barnen, men att det är just firandet med föräldrarna som har tagits bort”.

Enligt DN har alltfler kommuner börjat avstå från att utse en officiell Lucia, bland annat på grund av att det är svårare att hitta kandidater idag än tidigare.

Källa:
Inget firande med föräldrarna

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments