Forskning om ”homo-gen” stoppas

ISLAND. Nordfronts isländske skribent Bror Vakur kommenterar i en artikel om hur en liten minoritet kan ha så mycket inflytande och makt.

Homolobbyn flyttar fram positionerna på Island. På bilden trapporna till gymnasieskolan Menntaskólinn som målades med Pride-färger förra året.

På Island finns ett stort företag som heter DeCode (Íslensk Erfðagreining), som leds av den kände läkaren och genetikern Kári Stefánson. Företaget forskar i det mänskliga genomet hos islänningarna för att leta efter ärftliga sjukdomar och bedriver även annan genetisk forskning.

Det finns även en hemsida som DeCode driver i samarbete med Friðrik Skúlasons programvaru- och forskningsföretag, genom vilken islänningarna kan logga in och söka efter sina förfäder. Denna databas kallas  Íslendingabók, eller islänningarnas bok. Genom den kan man till och med lyckats spåra sina förfäder tillbaka till de första bosättarna.

Nu i mars började företaget intressera sig för genetisk forskning kring sexualitet. Söndagen den 18 mars hade DeCode ett möte med ett homosexuellt samfund som kallas för Organisation 78, eller Samtökin 78, som är Islands svar på RFSL. DeCode gjorde en förfrågan att starta sin forskning hos organisationen, som i sin tur vägrade.

I en intervju med ”Nyhetstidningen” (Fréttablaðið) uttalade organisationens ledare, María Helga Guðmundsdóttir, följande:

“Det finns 74 nationer i världen i vilka homosexualitet är förbjuden i lag och vissa platser där det straffas med döden. Bara att det är möjligt att genetiskt kategorisera människor via sexualitet skulle skapa en kunskap som är mer ett maktverktyg som skulle användas mot gaymänniskor. Det finns regeringar i världen som inte skulle tveka att använda sig av genetisk rensning för att utrota oönskade element från samhället.”

Det uppges också av Organisation 78 att detta samarbete är mot deras mål vilket är att slå vakt om homosexuella, inte understödja forskning som man befarar skulle leda till genetisk utrotning om kunskapen blev spridd. VD:n för DeCode, Kári Stefánsson, respekterade organisationens hållning och berättade att forskningen nu kommer att stoppas. Anledningen uppges vara det isländska ”förtrycket”:

”Jag ser det som en självklarhet att respektera detta, då det rör sig om organisation som främjar människor som försvarat sig mot förtrycket i isländska samhället.”

Frågan jag ställer mig är om det inte vore bra för dem i politisk mening om det fanns bevis för att homosexualitet kan ärvas?

Den slutsats vi annars kan dra av detta är att Organisation 78 verkar ha tillräckligt med makt, eller åtminstone ett starkt politisk inflytande, i det isländska samhället för att göra en dylik begäran och på samma gång få vetenskapen att be om ursäkt. I många år har denna lobby vuxit sig stark även på Island, med litet eller inget motstånd, och verkar nu ha makten att döma personer som inte håller med dem offentligt. Det var inte så länge sedan som flera personer fick problem med myndigheter på grund av oenighet kring queerstudier i offentliga skolor.

/Bror Vakur

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments