Forskare varnar: Appar avlyssnar och övervakar oss dygnet runt

ÖVERVAKNING. Enligt ny forskning vid Karlstads universitet finns det flera olika appar som ständigt både avlyssnar och övervakar oss. Resultatet av forskningen visar också på att flertalet appar dygnet runt lagrar information från användaren, detta trots att man ej aktivt använder appen.

Ny forskning i informationssäkerhet vid Karlstads universitet visar nu att apparna i exempelvis din mobiltelefon lagrar information och övervakar dig även när du lagt ifrån dig den.

— Apparna sover aldrig. Även om jag inte använder appen och telefonen ligger på ett bord är apparna aktiva. De vaknar upp och tillskansar sig min privata information, vad jag har sparat, var jag har varit och så vidare. Vi vet inte varför, men det är vi intresserade att ta reda på mer om, säger doktoranden Nurul Momen och fortsätter:

— Och vissa appar, som sociala appar eller dating-appar, är mer giriga än andra.

Momen har tillverkat en programvara som kartlägger olika Android-appars aktivitet. Med hjälp av denna har han sedan kommit fram till att apparna läser av både kontaktlistor, fotografier, sms och platsinformation även när vi inte använder mobiltelefonen. Men det har också visat sig att flertalet appar även utnyttjar tillgången till mikrofonen.

— Jag skulle inte ha en smart-telefon, surfplatta eller smart-tv i sovrummet eller i mötesrummet på företaget, säger Lothar Fritsch som är docent i datavetenskap.

Fritsch fortsätter med att likna resultatet av forskningen med att exempelvis låta okända människor bugga våra hem utan motivering. Han säger vidare att man upptäckt att flera appar även registrerar biometrisk identifiering så som fingeravtryck.

För många appar står det i användarvillkoren vilken information som man beviljar apparna rättigheter att ta del av. Enligt en undersökning från IT-koncernen Visma är det dock minst en tredjedel av svenskarna som inte läser igenom villkoren innan man väljer att godkänna. Villkoren kan även ändras i efterhand.

— Om jag hade jobbat för en säkerhetstjänst i en fientlig makt är det ju perfekt att bara uppdatera en app och bruka mikrofonen, säger Fritsch.

Fritsch vill nu att Momens programvara ska bli tillgänglig för allmänheten, främst för att skapa en debatt om att stärka konsumenträttigheterna.

Källa:
Apparna spionerar – även när du sover

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här.

Lämna en kommentar

48 Kommentarer till "Forskare varnar: Appar avlyssnar och övervakar oss dygnet runt"

Meddela om
avatar
Sortera efter:   Senaste | Äldst | Mest röstad
rökviken
Gäst
Nybörjare
rökviken

Det gäller att bryta strömmen. Ta ut batteriet, stäng av och gör något annat.

rökviken
Gäst
Nybörjare
rökviken

Hittar inget i artikeln om lösningen att bryta strömmen eller om möjligt ta ut batteriet.

Bert
Gäst
Nybörjare
Bert

Det är ingen lösning, på t.ex. Iphone går det inte ta ut. Sen är det ingen mening ha en smartphone med appar om man alltid tänker ha den avstängd. Köp en billig mobil utan appar på dessa går batteriet enkelt ta ur.

Anti-Svetsaren
Gäst
Nybörjare
Anti-Svetsaren

Enda lösningen är att inte ha någon pekskärms-mobil som kan ha appar. Finns enkla mobiler för några hundralappar som duger alldeles utmärkt.

Ola Olé
Gäst
Nybörjare
Ola Olé

Finns mikrofon kan mobilen avlussnas. Finns kamera så kan även den användas.

Tuggummi eller fodral som täcker mikrofon och kamera är att föredra.

Bert
Gäst
Nybörjare
Bert

Eller så klipper man bort mikrofonen helt från kretskortet. Eller så skiter man helt i att ha mobil. Går bra att överleva utan skiten.

-VK-
Gäst
Nybörjare
-VK-

Skulle bli svårt att prata i den om du klippte bort mikrofonen..

Har man en telefon där batteriet kan tas ut så bör det räcka. Elektronik behöver tillsist ändå ström för att fungera..

Anti-Svetsaren
Gäst
Nybörjare
Anti-Svetsaren
Peter H. Norrland
Gäst
Nybörjare

Synd att de som påstår sånt här aldrig eller sällan listar de appar man ska akta sig för!
Lite som att inte skriva ut rastillhörigheten i ett signalement på en efterlyst!

Man får väl hoppas hans programvara släpps till allmänheten snart!

Ola Olé
Gäst
Nybörjare
Ola Olé

Skype är en app man ska akta sig för. Detta vet jag av egen erfarenhet.

Börje
Gäst
Nybörjare
Börje

Wickr och Threema är de enda säkra apparna för skicka meddelanden till andra. Resten avlyssnar.

Gandalf
Gäst
Nybörjare
Gandalf

Du får väl kontakta forskaren personligen och fråga! Tror inte det beror på ovilja att dela med sig av informationen, snarare på slarv eller ointresse från journalisternas sida.

Börje
Gäst
Nybörjare
Börje

ALLA vanliga appar avlyssnar, Facboook, Skype, Kik, Snap, Messenger, alla Google-appar som Gmail osv. Skype var för 10 år sedan en säker bra app men sen köptes den upp av Micro$oft som direkt byggde in avlyssning och försämrade säkerheten. Operativsystemen själva har också avlyssningsfunktioner varför tror du t.ex. de kräver registrering och kontokort bara för ladda ner en gratisapp?

Claes
Gäst
Nybörjare
Claes

Om de pekar ut några så kommer sådana som du utgå från att alla andra appar är ok…

Peter H. Norrland
Gäst
Nybörjare

”Sådana som jag” är mer säkerhetsmedveten än du någonsin kan ana!
;-)

Ola Olé
Gäst
Nybörjare
Ola Olé

Juden kan koppla upp sig på alla smartphones bara de har Imei vilket de lätt kan få om de har ditt telefonnummer ELLER epost. Detta används flitigt.

hkjghkhfh
Gäst
Nybörjare
hkjghkhfh

Det går inte ens att avinstallera Facebook appen på min ZTE mobil t.ex. Varningsklocka på det? :S

Ola Olé
Gäst
Nybörjare
Ola Olé

Det borde naturligtvis vara olagligt att saluföra telefoner med appar man inte kan avinstallera.

Allan
Medlem
Nybörjare

Jo det går om du rootar den.

Bengt N
Gäst
Nybörjare
Bengt N

Länka gärna till någon beskrivning om hur man rotar mobilen. En begriplig, tack!

🐸 Stampgroda
Gäst
Nybörjare
🐸 Stampgroda
Det fanns under en tid ett verktyg som heter Xposed framework till Android. Ett såkallat ramverk som du installerade efter att du har rootat din mobil. Genom detta ramverk kan du installera olika moduler såsom exempelvis adblockers som blockerar reklam, både i mobilen som helhet (AdAway) och även i YouTube appen så att du slipper titta på reklamvideo innan du ser på klippet (YouTube AdAway). Det finns en rad olika moduler till Xposed. Den viktigaste modulen heter XPrivacy som gör att du kan blockera appar från att tillgå känslig information. Nu är det ju så att exempelvis en fotoapp kanske… Läs mer »
Ola Olé
Gäst
Nybörjare
Ola Olé

Vad jag vet så funkar inte fejkad imei på den eller de andra apparna.

🐸 Stampgroda
Gäst
Nybörjare
🐸 Stampgroda
Om vi återgår till XPrivacy som jag glömde skriva om så varje gång en app tillgår något som är känsligt eller reglerat av XPrivacy så får du en förfrågan om du vill låta programmet göra detta. Exempelvis, Instagram vill komma åt din kamera, godkänner du detta; Ja, Nej? Vill du att XPrivacy skall tillåta i fortsättningen eller fråga igen; Ja, Nej? Det blir många dialorutor att ta sig igenom vilket kan testa ens tålamod. Om man köper en registrerad version av XPrivacy (kostar kanske 30 kr eller nåt i den storleksordningen så det är inga stora pengar), så kommer XPrivacy… Läs mer »
Jang Sing
Gäst
Nybörjare
Jang Sing

Bra information, men hur får man administratörsrättigheterna då?

Kan du skriva om det också är du snäll, tackar på förhand.

Allan
Medlem
Nybörjare

Det är som judarna bakom regimerna som övervakar oss, de finns i de flesta tidszoner och ställer till djävulskap för alla.

Jocke
Gäst
Nybörjare
Jocke

Detta har jag tänkt länge, därav har jag alltid igång appar som blockerar både kamera och mikrofon från att aktiveras. Om det fungerar vet jag inte, men jag hoppas i alla fall att det blir svårare för eventuell person/företag/myndighet att avlyssna

Trist
Gäst
Nybörjare
Trist

Anders tog visst sjmord.

frågan
Gäst
Nybörjare
frågan

Har haft fönderingar hur polisen polisen kan stoppa nordiska motståndsrörelsen medlemar när dom på väg att dela ut flygblad o ha koll om dom åka o demosterar ???? Att dom kan prick färd vägen prisis sitter det en liten jude och avlyssnar telefonen och datan?

CNC
Gäst
Nybörjare
CNC

Skräpo avlyssnar telefonerna och positionerar dem. Telefonerns skickar aoutomatiskt position, även om all positionering är avstängd. Möten och aktiviteter får inte göras upp med lur eller email. Ska en MC klubb ha ett möte så ordnar dom en fest och drar på stereon ordentligt. Då är det svårt att avlyssna. Det är längesedan jag hade en lur som gick att plocka ur batteriet. Det är för att man inste ska kunna stänga av avlyssningen. Min IPhone 7 pluss går det inte att stänga av att luren ska lyssna på omgivningen. Säkert order från husse.

m96
Gäst
Nybörjare
m96

Går det inte o köpa ett kontantkort bara utan o regga det i ens namn?

Morningstar
Medlem
Nybörjare

Jag använder inte mobiltelefon och kommer aldrig göra det heller. För några månader sedan kunde man läsa att regeringen planerar att lägga ned det fasta nätet om några år. Då får jag väl klara mig helt utan telefon då.

Magnus Johansson
Gäst
Nybörjare

Morningstar — Det är klokt. Ingen vettig människa använder mobiltelefon. Mikrovågors skadlighet har varit känd sedan 1950-talet. Till detta kommer hotet mot den personliga integriteten. Oppositionella mot den rådande världsordningen bör inte ha mobiltelefon.

Infernö
Gäst
Nybörjare
Infernö

Nedläggningen av fasta nätet pågår för fullt redan nu. Här i skogen där jag bor klipptes koppartrådarna för ett par år sen.

Syster
Gäst
Nybörjare
Syster
Infernö, detta är en förberedelse för IOT (Internet of Things) ALLT och ALLA ska samlas i molnen (the cloud) som ska övervakas dygnet runt. Du får samma legala status som en radio: ”THING” Levande varelser kommer att bli ”en grej” De vill robotisera oss. TRANSHUMANISM ! Därför finns pride kulturen och gender fria som inledning till det. Avhumaniseringen pågår ju redan för fullt genom deras mobbning av människor som bla ifrågasätter massinvandringen mm. EU har också en ny sak (direktiv eller förberedelse) att de vill ta bort gränserna mellan det fysiska och det digitala, biologiska och kemiska bla. De har… Läs mer »
Magnus Johansson
Gäst
Nybörjare

Infernö — Har ni inte erbjudits fiberledning?

Infernö
Gäst
Nybörjare
Infernö

Hehehe… Nä du, när man bor så långt utanför civilisationen som vi gör plöjs ingen fiber ner inte. Är i runda svängar tio bofasta här. ”Mobilt bredband” med ”fast telefoni” från telia och tele2 är vad som erbjuds. som alternativ finns ju net1 som är helt odugligt och bara krånglar. Samtliga operatörer på marknaden har i princip noll täckning här på mobilnätet. Gör mig dock inte så mycket, skönt att vara ifred på riktigt. Både jag och min fru blir smått paranoida de få gånger telefonen ringer för övrigt…

Magnus Johansson
Gäst
Nybörjare

Morningstar — Det fasta telenätet i form av kopparledningar har nog faktiskt gjort sitt, men hade vi haft Televerket kvar och makthavare utom kontroll av djävulens barn hade hela Sverige haft fiberledningar redan för flera år sedan utan att som idag vissa bygder bara berövats sin fasta telefoni och tvingats använda farlig mikrovågsbaserad teknik som ersättning. Var mordet på Olof Palme en förutsättning för att all denna galenskap skulle kunna sättas i verket?

ERIK
Gäst
Nybörjare
ERIK

smart, Jag själv Går igenom,systemet på Min,smartphone Reglerar Dom Bästa inställningarna och Tejpar för kamerorna, Lagrar ingenting, så som Bilder på Mig själv, Registrerar Mig inte på Min Telefon (Den Personliga Profilen) , inget Abonemang osv osv

ERIK
Gäst
Nybörjare
ERIK

Föresten övervaka, vad Menar Dom? Dygnet Runt Går inte, Telefonen Används inte Dygnet Runt

Erik
Gäst
Nybörjare
Erik

strange shitthhhhh

Black Knight
Gäst
Nybörjare
Black Knight

För mig är det ingen nyhet. Här kommer dock en sådan, men knappast förvånande:
.
https://www.compricer.se/nyheter/artikel/24-mars-2023–da-ar-det-stopp-for-kontanter?utm_source=nyhetsbrev&utm_campaign=6274efc008-newsletter_20171011_MC&utm_medium=email&utm_term=0_8b3b049f49-6274efc008-78990657

.
Jag förutsåg också detta, att man kommer att skylla allt på konsumenterna:
Citat ur länken;

”Det är alltså konsumenterna som driver på, inte handlarna, säger Niklas Arvidsson.”

Syster
Gäst
Nybörjare
Syster

Black Knight, jo det är deras propaganda. Staten vet bäst, och låtsas att ”konsumenterna” får och ska få bestämma, för att Staten är din vän.
Läste någonstans att Sverige har en lag som tar bort kontanter.
Träder i kraft 2018.
Vet ej om det stämmer, någon som vet?

-VK-
Gäst
Nybörjare
-VK-
Detta är garanterat politiserad skräp”forskning” där man luras med det där uttalandet att ”Bara 18 procent av konsumenternas betalningar sker i kontanter.” ..vilket då egentligen, som ”bäst”, betyder att 18% av värdet på alla transaktioner sker med kontanter! Alltså INTE 18% av antalet transaktioner.. (där lär kontanter så gott som garanterat dominera.) Att det blir så är tämligen logiskt då transaktioner med stora värden, sällan sker med kontanter. En person som köper bil, båt, dyr elektronik (iaf ett antal tusen), fastigheter, betalar in hyra osv.. brukar inte göra detta med kontanter. Och eftersom det just tenderar vara de stora transaktionerna… Läs mer »
SäpoMartin
Gäst
Nybörjare
SäpoMartin

Välj en mobil eller ett mobilt operativsystem som bryr sig om ditt privatliv:

https://jolla.com/

https://puri.sm/shop/librem-5/

Spjutet
Gäst
Nybörjare
Spjutet

I slutändan vet vi ändå vad som som stur.Du har inget att frukta.Hjärnvågorna kommer att bli intergrerade i pixelstormen,du vet vad du har sett,och är därigenom en vetare.

Karpstryparn
Gäst
Nybörjare

Men om man har telefonen avstängd då?

wpDiscuz