Forskare: Sverige blir kontantlöst 24 mars 2023

EKONOMI. Två forskare har i en kommande studie förutspått att Sverige kommer att bli kontantlöst om ungefär fem och ett halvt år.

Forskarna Niklas Arvidsson från KTH och Jonas Hedman från Handelshögskolan i Köpenhamn presenterade nyligen resultatet från sin kommande studie på ett seminarium anordnat av Handelsrådet. I studien har de kommit fram till att Sverige kommer vara kontantlöst om endast fem och ett halvt år.

Kontanterna tror de dock inte kommer vara avskaffade så pass snart, men i praktiken kommer de inte längre kunna användas eller tas emot ute i handeln.

Arvidsson och Hedman har i studien räknat på vilken tidpunkt som trenden med minskad kontantanvändning och handelns ökade kostnader för kontanthantering kommer till den kritiska punkt då det helt enkelt inte lönar sig för handlarna att ta emot dem längre. Tidpunkten det kommer inträffa har de kommit fram till är den 24 mars 2023.

— När på dagen är vi inte riktigt säkra på, säger Hedman.

I den enkät som forskarna baserar sina resultat på tror hälften av handlarna att de slutat ta emot kontanter senast år 2025. Forskarna menar dock på att det främst inte är handlarna som driver på avskaffandet av kontanter.

— 97 procent av handlarna tar emot kontanter – men bara 18 procent av konsumenternas betalningar sker i kontanter. Så det är konsumenterna som driver på, säger Arvidsson.

De uppger dock även att bankerna trycker på för att få konsumenterna att överge kontanter.

Arvidsson säger vidare att han tror att Sverige är redo att bli kontantlöst inom en så pass snar framtid.

— Ja, det är stora delar av Sverige, men det finns också grupper som absolut inte är redo. Äldre, personer med funktionsnedsättningar, immigranter och mindre företag. Där måste man hitta lösningar som hjälper dem.

De hävdar också att trots att Sverige är ett så pass litet land, så ska vi ligga i framkant när det kommer till att bli ett kontantlöst samhälle. Detta är någonting som Arvidsson tror att det beror på en historia av ”tillit för institutionerna” samt att vi ”länge har haft en stabil demokrati”.

Källa:
När slutar handeln med kontanter? Nu finns det ett datum för det.

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

6
Lämna en kommentar

Please Login to comment
4 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
André DevecseriRokvikenPeterTorkelssonKlaus Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Axel Eriksson
Redaktör

Har börjat handla mer och mer med kontanter senaste tiden. Det känns riktigt bra.

Ett tips ifall man känner att det tar längre tid vid kassan är att redan när man står i kön kolla hur mycket sedlar och mynt man har samt av vilka valörer.

Kanske tar 5-10 sekunder extra att handla med kontanter för mig nu efter lite övning, och det är det alla gånger värt.

J.N.
Medlem

Instämmer, känns riktigt bra med kontanter i handen, lämnar heller inga elektroniska spår i butiken. Jag tankar även bilen med kontanter ibland.

Plockar ut det mesta av lönen i sedlar, finanskrypen ska inte få nyttja värdet av mina innestående pengar, förr i tiden betalades åtminstone ränta för detta, fråga banken om Du får låna gratis av dem.

Klaus
Medlem

Vad skulle man göra när bankkortet inte fungerar eller det finns inte nog pengar på kortet? Göra skulder, betala senare? Kontanter är räddningen.

Peter
Medlem

Nej, såväl pengarna som penningväsendet med allt vad de innebär måste helt avskaffas och kriminaliseras!

André Devecseri
Medlem

Hur ska vi då bedriva handel?

Rokviken
Medlem

Fortsätt ta ut kontanter. Betala med kontanter så mycket det går. Jag gör detta varje dag.