JUDISK MAKT. Vita husets pressekreterare har den senaste månaden fått motta en tilltagande kritik från normalt välvilliga internationella mainstreammedier: Israels premiärminister har inte bokats in för samtal med USA:s president. I onsdags förra veckan ägde samtalet rum.

USA:s president Joe Biden. Foto: Vita Huset, Public domain, via Wikimedia Commons

Efter nästan en månad i tjänst bjöd den amerikanske presidenten Joe Biden in den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu till ett telefonsamtal.
Netanyahu hyllade efteråt den fyra timmar långa konversationen som ”varm och vänlig”.

I fredags förklarade Vita Husets pressekreterare Jen Psaki för internationell press att dröjesmålet med detta samtal inte ska ses som ”en avsiktlig avspisning” utan berott på att den nya administrationen fortfarande är engagerad i det inledande uppbyggnadsarbetet.

Pressekreteraren ska under flera veckor ha fått motta ”massiv internationell kritik” för att den israeliske premiärministern fått vänta så länge på detta samtal.

Sedan sitt tillträde den 20 januari har Biden ringt upp ledaren i Ryssland, Kina, Mexiko, Storbritannien, Indien, Frankrike, Tyskland, Japan och Sydkorea – dock inte Netanyahu – vilket fått mainstreammedier världen runt att undra om Israel, ofta beskrivet som Washingtons närmaste allierade, kanske har hamnat i onåd.

”Netanyahu vip-medlem i Republikanska Partiet”
En före detta israelisk konsul i New York tolkar dröjesmålet som ”ett klart tecken på missnöje” från Bidenadministrationens sida, och han hävdar att Demokraterna har sett Netanyahu ”nästan som en vip-medlem i Republikanska Partiet”.

Donald Trump har av Netanyahu hyllats för sina Israelvänliga handlingar, ett CV som toppas av:

  • Flytten av den amerikanska ambassaden till Jerusalem,
  • Erkännandet av Israels annektering av syriska Golanhöjderna
  • Genomdrivandet av Abrahamavtalen mellan den judiska staten och Bahrain, Förenade Arabemiraten och Sudan.

Som jämförelse blev Netanyahus relation med den demokratiska Obamaadministrationen direkt frostig 2015 efter att USA hade trotsat Israels invändningar och förhandlat fram ett kärnavtal med Iran.

Samtalet mellan Biden och Netanyahu ägde rum på samma dag som Obamas rådgivare gjorde ett podcastframträdande, där han kritiserade ”den osannolikt väl organiserade pro-israeliska gemenskapen som tar för givet att ha tillträde till Vita Huset, Kongressen och Utrikesdepartementet”.

Han riktade även en salva mot Netanyahus förmåga att ”elda upp de ganska mäktiga högerinriktade pro-Likudmedierna i USA”.

Russia Today (RT) påminner om att den israeliske premiärministern står inför ännu ett extraval i Mars, efter att koalitionsregeringen mellan Likud och oppositionspartiet Blått och Vitt kollapsat i december 2020. Detta blir det fjärde valet i Israel på två år, då inget enstaka parti eller block har varit förmöget att uppnå parlamentarisk majoritet.

Samtalet mellan Biden och Netanyahu bekräftar alliansen mellan de två länderna
På Twitter tillkännagav Netanyahu så i onsdags förra veckan att han hade talat med Biden – och han förklarade att de bland annat hade diskuterat ”den starka alliansen mellan Israel och USA”, ”det iranska hotet” och ”utmaningarna i Mellanöstern”.

Den israeliske premiärministern betonade sin ”långvariga personliga kontakt” med USA:s nuvarande president.

I ett referat som Vita Huset lade upp senare står det att Biden ”bekräftade sin personliga historia av ett helhjärtat engagemang för Israels säkerhet och förmedlade sin ambition att stärka samtliga aspekter av partnerskapet mellan USA och Israel, inklusive det starka försvarssamarbetet”.

Vidare informeras det om att den amerikanske presidenten uttryckte sitt stöd för ”den nyligen genomdrivna normaliseringen av relationerna mellan Israel och länder i arabvärlden och den muslimska världen”.


  • Publicerad:
    2021-02-18 16:30