Fornlämningar bevisar: Nordbor bryggde öl långt innan kristendomen

ARKEOLOGI. Ett nytt fynd av malt som använts för att brygga öl under järnåldern omkullkastar tidigare teorier om att Nordens folk lärde sig att brygga öl av kristna munkar,

Vikingar drack inte endast mjöd i sina horn. Enligt nya fynd kände nordborna redan under järnåldern till hur man tillverkar öl.

I utgrävningar omkring skånska Uppåkra utanför Lund har forskare funnit malt avsedd för öltillverkning. Forskarna menar att den stora mängden malt tyder på en omfattande tillverkning av öl, som troligtvis användes för handel och för högtidsfiranden.

— Vi har grävt ut en lågtemperaturugn och analyserat vegetabiliskt material som har förkolnats. Där hittade vi stora mängder av skalkorn med groddar. Det tyder på att ugnen använts för att framställa malt för att producera öl, säger en forskare vid Institutionen för arkeologi och antikens historia vid Lunds universitet, till SVT.

Tidigare har man trott att kunskapen om att brygga öl kom till Norden via kristna munkar på 1000-talet. Men de nya fynden bevisar att man kände till processen att tillverka öl minst 500 år tidigare.

Källa:
Skånskt öl spårat till järnåldern

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

9
Lämna en kommentar

Please Login to comment
5 Comment threads
4 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
VintLingonetKarl ADen-Kristne Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Den-Kristne
Medlem

Jag är naturligtvis inte kränkt.

Karl-Путин A
Medlem

Detta är känt sen länge. När vi övergick från att vara ett jägarfolk till bofasta ”lantbrukare” under bronsåldern så berodde det just på att man lärt sig förädla grödorna. Att odla var också mycket mer energieffektivt än att jaga med de primitiva redskap som stod tillbuds. Kokta rotsaker gav tiofalt så mycket näring som råa och av säd kunde man koka gröt och baka bröd, som också gav flerfalt mer är råa frön. Att jäsa olika bär och frukter har varit känt sen urminnes tider och att brygga öl har varit känt sen långt före vikingatiden som inföll runt år… Läs mer »

Karl-Путин A
Medlem

Apropå jästa drycker och den plågande hettan:

Även tantsnuskikonen Leif GW lider svårt under den rådande hettan. Han som charmar en hel generation svenska kvinnor i övre medelåldern genom att varva sina direktsända sura uppstötningar med kvasiintellektuella kriminologiska utläggningar, småprat om sin fetma och alkoholism och löftet att lösa Palmemordet innan han ställer skorna, har nu drabbats hårt och han berättar här hur han personligen drabbats:

”Vem orkar ta en sup i den värmen? Det räcker gott med en iskall pilsner”, skriver han.

https://www.expressen.se/kronikorer/leif-gw-persson/ju-aldre-jag-blir-desto-mer-oroar-jag-mig/

Lingonet
Medlem

Ibland gillar man honom.

Den-Kristne
Medlem

Håller med.

Lingonet
Medlem

”omkullkastar tidigare teorier om att Nordens folk lärde sig att brygga öl av kristna munkar”
Det reser nya teorier om att Nordens folk söp ner kristna munkar med öl.

Den-Kristne
Medlem

Är det där ens sant?

Lingonet
Medlem

Nåja, de var inte kristna munkar, de var utsända av den satanistiska, judiskt kontrollerade själarövaren i rom.
Dessutom, det är en teori.

Vint
Medlem

Det är stort