Misshandlade och urinerade på flickvän – nu hamnar chilenaren bakom lås och bom

VÄSTERBOTTEN. Det räckte inte att fegt misshandla sin vita flickvän när hon sov – efteråt urinerade han också på henne. Dessutom döms den adopterade chilenaren Jonathan Bryggman för flera hot mot folk i hans omgivning.

Jonathan Emanuel Bryggman (880730-7478).

Det var i början av juni förra sommaren som chilenaren Jonathan Bryggman tog med sin svenska flickvän och en kamrat till sina adoptivföräldrars sommarstuga på den västerbottniska landsbygden. En kväll med grillning och alkoholförtäring slutade dock i en skräcknatt för den svenska flickvännen, som blev svårt misshandlad och förnedrad.

Enligt flickvännens vittnesmål sov hon i sängen tillsammans med Bryggman och en bekant till honom. Bryggman har själv berättat att han vaknade av att hans kamrat och flickvän ”höll på”, något som dock inte verkar ha någon grund i verkligheten.

Kamraten har inte deltagit i utredningen med något seriöst vittnesmål, men flickvännen berättar att hon vaknade av att hon fick ett slag i ansiktet, varpå hon upptäcker att Bryggman var ”halvsittande” över henne. Sedan ”svartnade” det för henne, men hon minns hur det fortsatte med att han ”matade knytnävar” över henne.

Bryggman ska sedan ha jagat kamraten ut ur sommarstugan, varav han lämnade platsen med bil. Bryggman kom sedan tillbaka till sängen och lyfte upp henne i håret så pass att det lossnade från skalpen. Samtidigt som han höll henne om håret tog han strupgrepp om hennes hals och knäade henne i magen flera gånger.

— Snälla döda mig, vädjade flickvännen till Bryggman.

Trots att hon var säker på hon skulle dö släppte han till slut taget om hennes hals. Han hade tagit hennes mobil så hon kunde inte ringa efter hjälp. Istället kröp hon ut ur stugan, då hon hade för ont för att gå, och kräktes.

Bryggman följde då efter henne och hon försökte resa sig upp, men föll ihop av smärtan. Då urinerade han på henne, även i ansiktet. Sedan sa han:

— Nu får du komma in och lägga dig.

Då hon inte hade någon möjlighet att ta sig därifrån gjorde hon också det, men förblev halvsovandes under resten av natten.

Dagen efter kommenterade Bryggman att hon var ”flintskallig”, eftersom han slitet av henne håret. Dessutom påpekade han att ”fy fan vad du stinker”, och syftade på lukten av urin.

Bryggman ska sedan ha skjutsat henne till Skellefteå för att köpa smink för att täcka över blåmärkena.

— Säger du ett ord om detta dräper jag dig, hotade han.

Efteråt var hon hemma från jobbet i 14 dagar och till läkaren – som noterade flera revbensfrakturer och underhudsblödningar – sa hon att hon ramlat på en brygga. Hon fick även reda på att Bryggman misshandlat en annan kvinna i samma stuga. Men kvinnan hade aldrig vågat polisanmäla misshandeln, vilket hon till slut vågade göra efter att hon fått Bryggman att flytta ifrån hennes lägenhet.

Döms för flera hot

Förutom att Bryggman efter misshandeln hotat flickvännen vid flera tillfällen på hennes arbetsplats döms han även för olaga hot mot sin adoptivfar, eftersom han fått för sig att denne var i maskopi med flickvännen som det då tagit slut med.

”Jag ska slå ihjäl dig gubbjävel”, ska han ha sagt flera gånger efter att ha flyttat till adoptivfaderns bostad när han kastats ut från flickvännens lägenhet. I tingsrätten berättade också adoptivfadern att Bryggman anklagat honom för att ha installerat spionutrustning i hans bil och i smyg filmat honom.

Dessutom döms Bryggman för flera dödshot mot sjukvårdspersonal och personal vid psykiatriska kliniken i Öjebyn, där han periodvis varit tvångsvårdad. Hoten har för det mesta framförts via telefon och telefonmeddelanden, där Bryggman uttryckt att han ska döda dem eller deras familjer.

I vissa fall erkänner Bryggman hoten och i andra fall förnekar han eller hävdar att han saknar minnesbilder från händelserna. Misshandeln av exflickvännen erkänner han, men menar att merparten av skadorna kommer från en olycka när hon skulle sätta ner en brygga i sommarstugan – något som dock motsägs av adoptivfaderns vittnesmål om att han redan satt ner bryggan vid tiden för besöket då misshandeln skedde.

Enligt ett rättsmedicinskt utlåtande begick Bryggman några av brotten under påverkan av en allvarlig psykisk störning – varav några var självförvållade och utlösta av narkotika och läkemedel –  men att han under undersökningen inte längre gjorde det. Bryggman har vid ett stort antal tillfällen tvångsvårdats för sina psykiska besvär.

Det allvarligaste brottet, misshandeln och övergreppet i rättssak mot exflickvännen, begicks inte heller under påverkan av en allvarlig psykisk störning och tingsrätten menar därmed att någon annan påföljd än fängelse inte är aktuell. Man menar dock inte att misshandeln var av en sådan allvarlig art att den bör rubriceras som grov.

Jonathan Bryggman döms därför till 1 år och 2 månaders fängelse för misshandel, övergrepp i rättssak, olaga hot och hot mot tjänsteman. Han åläggs också att betala skadestånd på 47 312 kronor jämte ränta till exflickvännen, samt sammanlagt 20 000 kronor till några av de personer han hotat.

Då det finns risk för fortsatt brottslighet från Bryggmans sida beslutar också Skellefteå tingsrätt att han ska vara fortsatt häktad tills domen kan verkställas.

Källa:
Skellefteå tingsrätt: Dom 2019-05-24, mål nr B 878-18

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

6
Lämna en kommentar

Please Login to comment
4 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
VictorWäringSigfridHenke HimmlärPåläst Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Spets
Medlem

Ut med packet!

Victor
Medlem

Flickvännen kan flytta med. Så innerligt trött på denna typen av svenska kvinnor.

Påläst
Medlem

Svartsjuka är väl svartskallarnas paradgren. Som man bäddar får man ligga.

Henke Himmlär
Medlem

Hahaha..

Och att såna här typer ALLTID har svenska flickvänner. Jävla pack vi har bland oss i befolkningen. Synd hennes mamma inte gjorde abort! (Hans mamma också förstås!)

Sigfrid
Medlem

Svenska tjejer verkar ofta hjärndöda då dom borde ha sett och hört så många exempel på hur rasfrämlingar behandlar kvinnor man ändå så inleder dom förhållanden med patrasket.

Wäring
Medlem

Var de tvungna att adoptera ett barn från främmande land? Dög det inte med ett barn från den egna folkstammen? Det enda rimliga är att de som inte vill ha med den egna folkgruppen att göra flyttar härifrån.