Förlust för CDU och AFD i tyska delstatsval

UTRIKES. Under gårdagen hölls delstatsval i två västtyska delstater. Resultaten visar att CDU och AFD backar.

Under söndagen hölls delstatsval i Baden-Württemberg och Rheinland-Pfalz, som båda gränsar mot Frankrike. Enligt resultatet har kristdemokratiska CDU och partiet Alternativ för Tyskland (AFD) tappat stöd, samtidigt som Tysklands miljöparti ökat något.

Ännu en trend man kan observera är att det partiet Fria väljare, som kallas värdekonservativt, gått framåt i de bägge delstaterna. I Rheinland-Pfalz tar man för första gången plats i delstatsparlamentet då man lyckades få något mer än de fem procent som krävs för att klara spärren. Partiet har sedan tidigare ett fäste i Bayern där man i det senaste delstatsvalet fick 11,6 procent av rösterna.

År 2021 är ett viktigt valår i Tyskland då val till förbundsdagen hålls i höst. Dessutom kommer delstatsval hållas i delstaterna Sachsen-Anhalt, Mecklenburg-Vorpommern och Thüringen. Även i huvudstaden Berlin är det val till delstatsparlamentet. Berlin är liksom Bremen och Hamburg, tillsammans med vissa områden utanför själva städerna, egna delstater.

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
2 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments