Förintelsekonstnär ljög om allt

UTRIKES. En känd förintelsekonstnär som sagt sig ha varit fånge på koncentrationsläger ljög enligt historiker om allt.

Enligt historiker ljög ”förintelse”-konstnären om allt.

Förintelsekonstnären Rosemarie Koczy som dog år 2007 och försörjde sig genom snyfthistorier om livet i koncentrationsläger ljög om allt visar en ny granskning av hennes liv. Allt från hennes berättelse till hennes identitet var en lögn.

Faktauppgifter som granskats av historiker bevisar utan tvekan att kvinnan som sade sig ha överlevt två koncentrationsläger aldrig ens var i närheten av ett läger. Dessutom ska hennes påstådda identitet inte ha varit något annat än en ren förfalskning.

De hela började efter att historikern Georg Möller som arbetade på en memoar om hennes liv blev misstänksam gällande hennes påstådda identitet. Detta fick Möller att börja titta närmre på konstnärens berättelse och granskningen ledde Möller till uppgifter om hon förfalskat berättelsen om sin barndom. Istället för att ha varit på ett koncentrationsläger så fann man att hon kom från en dysfunktionell familj och att hon tidvis levde på ett barnhem i Münsterland.

En annan expert vid namnet Matthias Kordes säger att man inte kunnat finna hennes namn i någon som helst dokumentation av koncentrationslägrens fångar. Vad man dock kunde finna var att hon föddes som barn till katolska föräldrar och inte till ungerska judar.

Nu funderar konstvärlden vad de skall göra med hennes konst som bland annat prisades av ”konstvetare” och ställdes ut på prominenta platser runt om i världen, bland annat Guggenheimmuséet i New York och Yad Vashem i Israel.

Att hennes konst skulle föras bort och gömmas undan är dock inte så säkert. Exempelvis försvarar Hans-Jürgen Schwalm, direktör för Kunsthalle Recklingausen, artisten och menar att ”hon lämnade efter sig en markant mängd konst” och tillade att inget av hennes konstverk skildrade hennes eget liv.

Från förintelsekonstmuséet Yad Vashem sägs att man nu skall titta närmare på dessa uppgifter innan man fattar ett beslut.

Källa:
Artist Rosemarie Koczy faked her Holocaust survivor’s story

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
8 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
_DH_
Nybörjare
_DH_
2 år sedan

Även om jag äcklas av förintelsepropaganda så slår det mig ändå som något komiskt att en icke-jude (om än en som tycks vara lika patologisk som faktiska judar) kunnat sko sig på denna industri. Får hoppas en dag hela denna ruljans kan avslöjas som bluffmakeri och profitmakeri för gemene man.

Rokviken
Nybörjare
Rokviken
2 år sedan
Reply to  _DH_

Hyenorna samlas och tar nytta av situationen. Shekels är moroten.

David
Nybörjare
David
2 år sedan

Surprise Surprise …

Musikalisk lägerhund
Nybörjare
Musikalisk lägerhund
2 år sedan

Hennes påhittade ungerskklingande namn och hennes stalagkonst är lika trovärdiga som övrig stalagporr. Men kan de med stor 👃 för affärer tjäna pengar på hennes ”konst” så lär den bli kvar.
comment image
På bilden två s.k. KZ-Aufseherinnen (”nazistiska” kvinnliga lägervakter som ofta var så unga som 10-11 år) iförda traditionella förintelseuniformer som gisslar en judisk man som strax ska förintas och vars blod kommer att spruta som gejsrar ur marken i åratal efteråt.

Anders
Nybörjare
Anders
2 år sedan

JUDAR…LÖGNER.

Valhalla
Nybörjare
Valhalla
2 år sedan

Läs Martin Luthers bok: Judarna och deras lögner.
Bl a säger han att judarna är lögnens stormästare

Leon
Nybörjare
Leon
2 år sedan

Imagine my shock

Jan Hjelm
Nybörjare
Jan Hjelm
2 år sedan

”Förintelsen” är ett korthus av många små lögner. Jag känner en förändringens vindil mot min kind, det blåser upp. Korthuset kommer att falla.