Företag kan få dryga böter ifall de inte kvoterar in kvinnor till sina styrelser

SVERIGE. Regeringen har nu lagt fram det kontroversiella lagförslaget om könskvotering för svenska företag inför riksdagen som innebär att bolag som inte har minst 40 procent kvinnor i sina styrelser kan tvingas böta uppemot flera miljoner kronor.

40 procent av gubbarna i Sveriges bolagsstyrelser får börja identifiera sig som kvinnor nu ifall de vill slippa böter.

40 procent av gubbarna i Sveriges bolagsstyrelser får nu börja identifiera sig som kvinnor ifall de vill slippa böter.

Den rödgröna regeringen har sedan sitt makttillträde 2014 hotat med att skapa en lag som på något sätt tvingar näringslivet att kvotera in kvinnor i bolagsstyrelser ifall företagen själva inte gör det frivilligt.

Då näringslivet ännu inte lyckats leva upp till regeringens krav har man nu lagt ett lagförslag inför riksdagen som innebär att företag som inte har minst 40 procent kvinnor i sina styrelser får betala en straffavgift. Beloppen är beroende på företagets storlek och kommer att landa mellan 250 000 kronor och uppemot fem miljoner kronor. Tydligen är det viktigt att straffavgiften blir ”kännbar” för de företag som inte rättar sig i den politiska maktens nya kvoteringsideal.

Omkring 280 privata företag och ett 50-tal statliga kommer att drabbas av den nya lagen som redan innan den introducerades mötte starkt kritik. Ingen av allianspartierna eller Sverigedemokraterna verkar heller vilja rösta på förslaget. Centerpartiets partiledare Annie Lööf säger att hon förvisso tycker att det är problematiskt med få kvinnor i bolagsstyrelser men att tvångskvotering inte är rätt väg att gå. Kristdemokraternas partisekreterare Acko Ankarberg är än mer negativ till lagförslaget och säger:

— Det förminskar oss kvinnor. Kvinnor ska bedömas efter kompetens och inte efter sitt kön.

Även kritiken på sociala medier handlar främst om att förslaget underminerar kvinnors kompetens och deras trovärdighet.

Intressant i sammanhanget är att Socialdemokraterna under sin partikongress förra året nobbade ett tiotal motioner från olika arbetarkommuner om att införa könskvotering i partiets olika delar. På partistyrelsens rekommendation röstade då kongressen nej till att bland annat skriva in i partiets stadgar att det ska vara jämn könsrepresentation i partiet på alla plan. En sådan stadgeändring tyckte nämligen partistyrelsen vore ”olycklig”.

— De får naturligtvis motionera, men jag tycker att de har fel. För det handlar om att uppnå resultat och uppnår man resultat utan stadgeförändrar så tycker jag att det är bättre, sa då näringsminister Mikael Damberg.

Partistyrelsen uttryckte då också en rädsla att det i nästa steg skulle komma krav på representation efter ålder eller etnicitet i stadgarna. Trots detta ansåg inte partistyrelsen att man förlorade trovärdighet när man själv vägrar implementera vad man vill tvinga på näringslivet.

Källor:
Regeringen vill tvångskvotera in kvinnor i bolagsstyrelser
S partistyrelse nobbar jämn könsfördelning

Dela artikeln på sociala medier:

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Lämna en kommentar

Please Login to comment
  Subscribe  
Meddela om