Föremål med Auschwitzmotiv såldes som prydnadsföremål på Amazon

JUDISKT LIDANDE. Näthandelsjätten Amazon drar efter kritik tillbaka dekorationer med bilder från arbetslägret Auschwitz.

Auschwitz önskar Amazonshoppare god jul!

Näthandelsjätten Amazon har dragit på sig kritik för att de sålt juldekorationer och ”kitschiga” kapsylöppnare som har arbetslägret Auschwitz från andra världskriget som dekorationsmotiv.

Den magnetiska flasköppnaren har en bild från Auschwitz med beskrivningen ”Det tidigare judiska distriktet i Krakow”.

Amazon gjorde också reklam för produkter som stjärn- och klockformade julgranspynt med bilder från den fina entrén och från områden inifrån arbetslägret.

Säljarna av föremålen som erbjuder sina produkter via Amazons så kallade drop shipping skriver i sin reklamtext att en av deras Auschwitzprylar är ”idealisk som souvenir” och att en snöstjärna med bild på lägrets stängsel passar som present.

Upprörda nätshoppare skrev arga kommentarer i fälten för produktrecensioner och gav produkterna bottenbetyg.

Även kommunikatörer från Auschwitzmuseet självt har kritiserat produkterna och att Amazon sålt dem.

Produkterna har dragits tillbaka av Amazon. Dock missade man några föremål. Därför kunde Auschwitzmuseet visa att det även efter utrensningen fanns musmattor att köpa med bilder från museet.

Tillverkaren av presentföremålen verkar vara en kinesisk souvenirtillverkare med förmodat dålig lokalkännedom om Polen. Några av föremålen som avbildar arbetslägret i Auschwitz är märkta med namnet på den polska staden Krakow. Men ville man inte ha en felmärkt flasköppnare, kunde man istället ge sin älskling ett kärlekssmycke i form av sammanhängande nyckelringar med motiv från det tjusiga ”krigsfånglägret”.

Källa:
Amazon triggers outrage by selling Christmas decorations and bottle openers picturing Auschwitz

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

2
Lämna en kommentar

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
RokvikenErik Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Erik
Medlem

Hahaha

Rokviken
Medlem

Synd att man inte fick chansen att köpa.Hade behövt en musmatta :)