Föreläsning i Näste 2

Lördagen den 25 november samlades medlemmar och sympatisörer i Göteborgsområdet för en föreläsning om Martin Luther och Gustav II Adolf. Föreläsningen pågick i cirka tre timmar med avbrott för kaffe och var mycket givande.

Föreläsaren som själv var mycket insatt i Martin Luther – men icke kristen – drog paralleller mellan Luther och Gustav II Adolf. Parallellerna bestod i hur protestantiska de faktiskt var, eller om inte en urgermansk kraft istället frambringade deras starka ledarskap och segrar. Istället kunde man ställa sig frågan om de bådas kamp mot katolikerna istället var en kamp mot det sydländska inflytandet samt en kamp för germanerna. Vad hade hänt om inte Gustav II Adolf beslöt att gå med i det trettioåriga kriget? Hade Norden då kommit under katolskt (läs: sydländskt) inflytande? Även paralleller till Arminius drogs, som var härförare över de germanska stammarna mot romarna.

En annan bild av Luther belystes också. Idag tonas och glöms helt bort Luthers antijudiska engagemang. Han synade judarna starkt, delvis på grund av att han lärt sig hebreiska. Judarna försökte även rekrytera honom till sig – som de gör med så många andra inflytelserika personer – men den bluffen gick ej Luther på.

Efter att kamraterna fått ta del av denna mycket intressanta och kunskapsbringande föreläsning tackade man för sig.

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
2 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
_DH_
Nybörjare
_DH_
2 år sedan

Inte för att vara elak, men… :-) Martin Luther var kristen OCH långt mer av en antisemit än någon icke-kristen nationalist av i dag. Något att tänka på för den som intalar sig att kristna alltid varit judekramare. Kronan på verket var förstås hans skrift ”Om judarna och deras lögner”. Jag förmodar att man skulle åtalas för HMF om man citerade alltför friskt ur detta frispråkiga verk, varför jag avstår från att göra det. Men redan på första sidan har man några bra formuleringar som ger en försmak av vad som vänta skall senare: ”Jag hade visserligen föresatt mig att… Läs mer »

Stefan
Nybörjare
Stefan
2 år sedan

Väldigt intressant föreläsning, ser fram emot fler.