Lördagen den 23/7 togs organisationsaktivister med på en resa i tiden på Fjärås bräcka, Halland.

Vid tolvtiden lördagen den 23/7 samlades aktivister ur Nationell Ungdom och Svenska motståndsrörelsen i Göteborg för att åka ut till samhället Fjärås, utanför Kungsbacka i Halland, där två lokala NU-aktivister skulle hålla ett kulturföredrag. När vi anländer till Fjärås och gruppen samlats börjar en av aktivisterna berätta om vad som ska hända under dagen. Föredragshållarna skulle under dagen ta med oss i historien med en början på stenåldern och sedan följa åsen Fjärås Bräcka och dess befolkning ända fram till järnåldern. Vi skulle besöka gravar från de olika tidsåldrarna och få information om de levnadsförhållanden som rådde vid respektive epok. Snart finner vi oss stående bredvid en hällkista. En av aktivisterna berättar:


”De första människorna kom hit ca 8 000 f. Kr. De var troligen jägare och samlarfolk som levde i mindre omkringresande grupper. Hällkistan vi står bredvid användes för upprepade begravningar under stenåldern. Man vet dock inte säkert vilka sorts personer som begravdes i dessa men troligen stamledare eller andra mer betydelsefulla personer.”

Efter stenåldern gåtts igenom åkte gruppen vidare till en annan plats. Vi åkte över Bräckan tills vi stannade på en liten parkering i skogen. Historien fortsätter:

”Vi ska nu gå in på bronsåldern som varade år 1500-400 f. Kr. Under denna period blev jordbruket viktigare och därmed bildades mer stadigvarande bostäder.
Även vägar började att användas nu när man behövde ta sig mellan fasta punkter. Den långväga handeln började även komma igång nu då brons inte längre fanns i Sverige utan man var tvungen att importera. De vanligaste lämningarna från bronsåldern är i form av gravar som rösen, högar samt stensättningar. Det vi ska se nu är en gravhög. Högen är uppbyggd av gräsbevuxen jord utan synliga stenar. Graven är formad rund för en eller flera personer och ligger i anslutning till odlad mark, ofta på en liten kulle så att den kunde synas på långväga håll.”

Vi fortsätter sedan till bräckans högsta punkt där vi får mer information om självaste bräckan.

”Bräckan är en ås som bildades ca 10 000 år f. Kr. när inlandsisen
började dra sig tillbaka.
Åsen är ca 3 kilometer lång, 500 meter bred och har en genomsnittshöjd på 50-65 meter med en högsta punkt på 76 meter. Åsen består till större del av grus och morän*. Det talas i skrifter om ett folk under äldre järnåldern som bodde på ön ”Scandya” (Skandinavien). Detta folk kallades Fervir samt Firaigoi. De ”två” stammarna är troligen det folk som levde i Fjärås på den tiden.”

”Det bör tilläggas att grustäkterna förstört mycket av bräckan. SJ nyttjade Bräckan som grustäkt från om kring 1910-1948 med stora ärr i åsen som följd av detta. Vem vet hur mycket utav vår historia som försvunnit med SJ:s tågvagnar.”

När vi var klara på bräckan begav vi oss till Åsa för att besöka en övergiven militärbunker och Åsa naturreservat. Spänningen var stor när aktivisterna klättrade in genom det lilla hålet i berget som någon nyfiken person har slagit upp.

Inne i bunkern möttes vi av ett kaos av gamla järnrör, inrasat tak, gammal taggtråd och krossat glas. Spänningen steg när vi tog oss fram i mörkret. Bunkern var uppbyggd som så att de hade sprängt ett hål i berget och sedan byggt rum med betong inne i berget.

Därefter begav sig gruppen till naturreservatet för att titta på gravar ifrån järnåldern.

”Gravarna som är
i form av rösen är uppbyggda enbart av sten och kunde vara för en eller flera personer. De befann sig antagligen ensamliggande eller med andra gravar på ett gravfält.”

Vid 16.30 tackade aktivisterna för sig och deltagarna begav sig hemåt.

*Morän utgör en osorterad och oskiktad jordart som är bildad av en avsmältande glaciär/inlandsis.


  • Publicerad:
    2005-08-19 00:00