Före detta SS-vakt dömd till fängelse

TYSKLAND. Den nu 94-årige Reinhold Hanning döms till fem års fängelse för att han mellan januari år 1942 och juni år 1944 arbetat som SS-vakt i koncentrationslägret Auschwitz.

Reinhold-Hanning1

Reinhold Hanning i rullstol mellan sina två advokater.

Enligt en tysk domstol har den nu 94-årige Reinhold Hanning, gjort sig skyldig till medhjälp till mord på 170 000 människor i koncentrationslägret Auschwitz mellan januari år 1942 och juni år 1944, när han arbetade som SS-vakt i lägret.

Enligt domstolen ska Hanning ha varit medveten om att personer dagligen “gasades” i Auschwitz, utan att han gjorde något för att stoppa detta.

— Ni var nästa två och ett halvt år i Auschwitz och bidrog därmed till massmorden, påstod rättens ordförande Anke Grudda.

Ronald S. Lauder, ordförande för ”The World Jewish Congress”, välkomnar domen mot den 94-årige Hanning.

— Han var delaktig i massmorden och en del av en skoningslös mördarmaskin. Utan det aktiva deltagandet av människor som honom hade detta inte varit möjligt, påstår han.

Hannings försvarare yrkade på en frikännande dom med hänvisning till att Hanning varit en opolitisk och enkel arbetare som haft svårt att säga nej. Åklagarsidan gick inte med på detta och krävde sex års fängelse, vilket i slutändan blev fem års fängelse.

Hanning har dock erkänt, säkerligen på grund av rädsla för judisk-maktrörelsen, att han visste om vad som försiggick i lägret och har bett personer som överlevt lägret om ursäkt.

— Människor sköts, gasades och brändes. Jag kunde se hur lik bars fram och tillbaka eller togs ut ur lägret. Jag kunde känna doften av brända kroppar. Jag visste att kroppar brändes, säger Hanning.

Hanning är den tredje personen som döms sedan en ny rättspraxis infördes 2011, då den vid tillfället 91-årige lägervakten John Demjanjuk, dömdes till fem års fängelse för de påstådda morden på 27 900 judar i koncentrationslägret i Sobibor. 2014 dömdes 93-årige Oskar Gröning för medhjälp till 300 000 mord, när han tjänstgjorde som lägervakt vid koncentrationslägret i Auschwitz. Ingen av de två domarna har dock kunnat verkställas.

Källa:
Tidigare SS-vakt dömd till fem års fängelse

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments