CORONAKRISEN. Sverige riskerar att hamna i en ekonomisk depression med massarbetslöshet som följd, spår Kerstin Hessius som tidigare var vice riksbankschef. Hon jämför situationen med 20-talets Tyskland och 30-talets USA.

Bild från 1920-talets Tyskland. Foto. Library of Congress, Washington, D.C..

Kerstin Hessius, som är vd för tredje AP-fonden och tidigare vice riksbankschef, spår att Sverige kan drabbas av en djup ekonomisk kris på grund av coronaviruset.

— Det som händer nu är att det inte finns någon efterfrågan i någon bransch. Alla företag ägnar sig bara åt att skära kostnader men de har inga inkomster över huvud taget. Konsekvenserna är att arbetslösheten stiger sekund för sekund, säger hon till SVT.

Hon menar att konsekvenserna kan bli en betydande massarbetslöshet.

— Det är massarbetslöshet, det handlar om arbetslöshet på 20 till 40 procent. Det innebär att det finns väldigt få verksamheter att gå till. Det finns en risk till och med alla dessa pengar som blåses ut att vi får en hyperinflation tillsammans med att vi inte har någon efterfrågan i ekonomin, förklarar hon.

— Man måste börjar gå tillbaka och jämföra med Tyskland på 20-talet och USA på 30-talet. Man måste förstå allvaret i det här.

LÄS ÄVEN: ”Jag välkomnar sämre tider så att vi tillsammans kan skapa bättre!”

Inflation och massarbetslöshet under 1920-talets Tyskland ledde till att folket övergav tron på den liberala demokratin som den dåvarande Weimarrepubliken vilade på. Istället gav allt fler sitt stöd till den växande nationalsocialistiska rörelsen, vilket ledde till att Adolf Hitler valdes till Tyskland rikskansler 1933 och snabbt kunde rädda landet ur ruinerna.


  • Publicerad:
    2020-03-20 20:00