Fördomar slår in – familjen Palison är i klammeri med rättvisan igen

INRIKES. Nya Tider rapporterar om Romernas riksförbunds ordförande Stefan Palisons barn Napoleon och Angelika har blivit dömda för människorov och misshandel.

Det hela började med att Elisabet som numera är Napoleons ex-hustru lämnar honom efter vad hon har uppgett varit ett destruktivt förhållande med en Napoleon som knarkade och misshandlade henne efter hans frigivning från fängelse. Något som dock inte kunde bevisas i rätten. Napoleon och hans syster tror dock att Elisabet har varit otrogen mot honom. I en bensinmack utanför Lund träffas de och Napoleon och Angelika sliter in Elisabet i deras bil och börjar misshandla henne och klippa av henne håret. Enligt deras kultur skall håret klippas av på otrogna kvinnor. Elisabet lyckas fly och anmäler händelsen till polisen.

Stefan Palison var regeringsrådgivare i romska frågor mellan 2007-2010 och hans uppgift var att bekämpa fördomar mot zigenare. Själv har han mest spätt på fördomarna då han själv tidigare blivit dömd för häleri, narkotikabrott, stöld, snatteri, vållande till kroppsskada och trafikbrott.

”Av hans fem barn i Sverige är alla utom en av döttrarna dömda för vad som i folkmun kallas ’typiska zigenarbrott'”, skriver Nya Tider. Efter brottet försökte Palison medla mellan familjerna.

I förundersökningen i det nu aktuella fallet framkommer att det pågått förhandlingar enligt romsk sed och att de flesta inblandade velat att man skulle lösa saken på det viset istället för i en vanlig rättegång. Stefan Palison har vänt sig till en romsk medlare i Ungern, eller som Elisabet uttrycker det: ”en som gör att man ska komma överens på romska sättet”. Denne har via en videolänk uppmanat Elisabet och hennes familj att ta tillbaka anmälan. Stefan Palison har även ringt Elisabets pappa och sagt att hon måste ta tillbaka anmälan: ”Det går rykten överallt och folk pratar om det som hänt. Att det inte var så farligt. Man klippte bara lite.” Familjen Palison har även kallats till en romsk rättegång i Malmö, men Elisabets föräldrar har vägrat att komma.

Napoleon har efter händelsen spelat in en video och skickat den till andra zigenare för att visa att Elisabet hotar med att ringa till polisen. Något man ”inte gör på det romska sättet”. Ett vittne på bensinmacken fick även besök av Napoleons kusiner som ställde frågor om hans familjemedlemmar. Förhandlingarna mellan familjerna om skadestånd enligt deras traditioner gick i stöpet och det blev till slut en svensk rättegång där Napoleon och Angelika blev dömda till strax över ett års fängelse.

Nya Tider anmärker också att Palison beklagade sig över polisens ”romregister”när det kom ut. Ett register där polisen anklagas för att ha registrerat zigenare på grund utav etnisk härkomst. Alla som var med i detta register fick 35 000 kronor i skadestånd.

Källor:

Romernas riksförbund: Ordförandens barn dömda för människorov och misshandel

Romer får mångmiljonbelopp i skadestånd

”Fördomar att romer stjäl” – men företrädarnas anhöriga är ofta tjuvar

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
4 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments