Föräldrar till terrormördad flicka till attack mot svenska staten: ”Ni bär ansvar för vår dotters död”

INRIKES. Föräldrarna till Ebba Åkerlund – som dog i Rakhmat Akilovs terrorattack på Drottninggatan – framför nu hård kritik mot staten med tanke på dotterns död. ”Det är en skandal att Sverige inte är tillräckligt rustat för den här typen av attack mot vårt land”, skriver mamman i en kommentar medan pappan överväger att stämma svenska staten eftersom Akilov egentligen skulle ha utvisats ut landet.

11-åriga Ebba Åkerlund var på väg hem när rasfrämlingen Rakhmat Akilov dödade henne med en lastbil på Drottninggatan i Stockholm.

Bland de fem offer som dödades i samband med terroristen och rasfrämlingen Rakhmat Akilovs lastbilsattack på Drottninggatan i Stockholm i april förra året har 11-åriga Ebba Åkerlund blivit överlägset mest uppmärksammad.

I samband med att Akilov nyligen dömdes till livstids fängelse för dådet av Stockholms tingsrätt tilldömdes även anhöriga till hans offer skadestånd. Men nu framför Ebbas föräldrar Jeanette och Stefan skarp kritik mot staten – både vad gäller skadestånden men även vad gäller dotterns död i allmänhet.

De anhöriga hade begärt 300 000 kronor var i skadestånd, men fick nöja sig med mellan 20 000 och 185 000 kronor. Ebbas föräldrar fick i slutändan 60 000 kronor vardera. Detta kan jämföras med de som var nära att bli påkörda av Aklilov, men klarade sig, som får 125 000 kronor var.

I en kommentar till SVT skriver Jeanette att hon inte missunnar dem sina skadestånd, men frågar sig samtidigt om inte hennes lidande åtminstone är likvärdigt med deras. Detta med tanke på att hon aldrig mer får träffa sin dotter. ”Det känns oerhört kränkande och jag förstår inte att man får behandla efterlevande så vårdslöst”, skriver hon.

Jeanette framför också skarp kritik mot svenska staten, som hon menar har misslyckats fatalt med att beskydda sina medborgare. ”Det är en skandal att Sverige inte är tillräckligt rustat för den här typen av attack mot vårt land”, skriver hon.

Pappan: ”Staten bär ansvaret”
Redan i januari meddelade Ebba Åkerlunds far Stefan – via sin advokat Thomas Bodström – att han var mer intresserad av att ställa staten till svars för dotterns död än Akilov själv.

— Om vi får en grund för en stämning så kommer vi stämma staten vid en domstol och göra samhället ansvariga för det här. Sen blir det i så fall en rättegång efter det, meddelade då Thomas Bodström.

Förutom att han delar mammans kritik mot skadeståndet, vilket han kallar för ”ett stort skämt”, så återupprepar Stefan nu sin hållning att staten bär huvudansvaret för vad som skedde på Drottninggatan. Enligt SVT trycker Stefan på det faktum att Akilov hade ett utvisningsbeslut på sig som aldrig verkställdes.

Till SVT låter han hälsa att han för samtal med de andra anhöriga till offren på Drottninggatan angående huruvida man ska överklagan frågan om skadestånd samt myndigheternas ansvar.

— Vi diskuterar det med andra drabbade. Så får vi se hur de ställer sig om det blir en grupptalan, säger han.

Källa:
Ebba Åkerlunds mamma: ”Kommer få leva resten av mitt liv utan Ebba”
Miste syskon i terrordådet – får 60 000 kronor i skadestånd
Hans 11-åriga dotter dog i dådet – nu vill pappan stämma staten för terrorattacken

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

13
Lämna en kommentar

Please Login to comment
5 Comment threads
8 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
RokvikenHenke HimmlärErikKarl ACaesar-Aurelius Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Fredrika
Medlem

Snudd på orimlig nyhet. Varför diskuterar modern nivåer för skadestånd som följd av det inträffade. Finns det någon som läser nyheten som tror att mödrar väger sådana frågor efter sitt barns död? Endast psykopater har mage att inför sig själva ha ett förhållande till sitt döda barn där kompensation från staten ens är en fråga att lyfta. Men dessa kompensationshungriga föräldrar till barnoffer är inte sällsynta i media. Men det mest orimliga är pappan. Att primärt anklaga staten och inte Akilov för dotterns död — så fungerar inte ett normalt psyke. Att sedan göra dotterns död i första hand till… Läs mer »

Klaus
Medlem

(I övrigt hade du nämnd ”självkörande bil” i sammanhanget med attentatet. Det blev mycket tyst om självkörande bil, som kan lätt användas som attentatsmaskin.)

Erik
Medlem

Jag skulle inte säga att det är orimligt att kritisera staten om en person som inte borde vara här begår ett brott för att staten tillåtit personen att stanna. Så där håller jag inte med, men hennes uttlande ”Det är en skandal att Sverige inte är tillräckligt rustat för den här typen av attack mot vårt land” är underligt då hon kommer från den del av samhället som VET hur saker och ting är och dessutom känner de som tillhör det styrande skiktet. Att vi är sårbara är ingen nyhet och om hon brydde sig hade hon kunnat framföra denna… Läs mer »

Simen
Medlem

Självklart är det våra politiker samt media som bär det största anvaret för flickans död.
Undrar om säkpolisen har pappan under övervakning? Skulle jag vara i hans skor så skulle titeln ”Sveriges farligaste man” vara en kraftig underdrift..

Klaus
Medlem

Pappan är uppenbarligen inte mot mångkulturen.

Caesar-Aurelius
Medlem

Hej på er, Ebbas föräldrar Jeanette och Stefan, ni anser att ”samhället är ansvarigt för det här”. Jag har därför två korta och mycket enkla frågor till er båda.

1. På vilket parti röstade ni i förra valet?
2. På vilket parti kommer ni att rösta i detta valet?

Svara på båda dessa frågor och vi kan sedan alla tillsammans lätt peka ut vem som är skyldig!

Karl-Путин A
Medlem

Alla dumsvenskar gillar mångkultur, eftersom ju alla andra gör det. När dumsvensken själv drabbas av mångkulturen ”gillar” han mångkulturen ännu mer eftersom han inte vill framstå som rasist, nazist eller hatare och försöker hitta alternativa orsaker till att han drabbats.

I det här fallet har ju pappan rätt i att staten har det yttersta ansvaret för att hans dotter mördades eftersom muselmanen hade ett utvisningsbeslut på sig, men det gäller ju för samtliga rasfrämlingar som staten släpper in. Hade det känts bättre för föräldrarna om muselmanen hade haft PUT och inkvoterad på bostadsmarknaden?

Caesar-Aurelius
Medlem

Alla dumsvenskar gillar mångkultur, eftersom ju alla andra gör det.

Går knappt inte att förklara problemet bättre än så!

Erik
Medlem

Familjen hade kopplingar till Bonnier och flera av dessa är vänner till t.ex modern. Är det en slump att den (((familjen))) har sammankoppling med det offer som i media får mest uppmärksamhet? Vi vet ju att false-flag attacker gillas. Detta kan ses som ett internationell rop för andra av samma krokiga bakgrund att jobba hårdare för att ersätta sossarna med några ännu mer pro-Israel typer som SD. Bara spekulationer ska jag påpeka, men kopplingen mellan den döda flickans familj och Bonnier är riktig.

Caesar-Aurelius
Medlem

Stämmer. Jeanette Åkerlund har flera nära väninnor, bekanta och bekantas bekanta som tillhör eliten inom de ”svenska” judarna: Bonnier, Gyllenhammar, de Geer, Bindefeld, Ramel, Schuterman.

MEN man ska vara försiktig med kopplingar till bekantas bekanta.

Själv har jag en vän, som har en vän, som är vän med filmregissören Brett Ratner, t.ex.

Karl-Путин A
Medlem

Minst fyra av fem dödsoffer var alltså mångkultur/muslimvurmare. Engelsmannen vet jag inte så mycket om.

Inte illa pinkat av Akilov som ville slakta så många islamofobiska otrogna hundar som möjligt.

Henke Himmlär
Medlem

Med tanke på att nära 100% vurmar för multikultur eller åtminstone inte kämpar för rasens överlevnad så kunde terroristen knappt göra annat än att köra ihjäl rasförrädare. Synd på hunden bara. (Men visst, flickan kan ju inte hjälpa att hennes föräldrar står på fiendens sida.)

Rokviken
Medlem

Istället för att kräva shekelspengar borde föräldrarna radikaliserats och gå med i NMR.