Föräldrar till terrormördad flicka till attack mot svenska staten: ”Ni bär ansvar för vår dotters död”

INRIKES. Föräldrarna till Ebba Åkerlund – som dog i Rakhmat Akilovs terrorattack på Drottninggatan – framför nu hård kritik mot staten med tanke på dotterns död. ”Det är en skandal att Sverige inte är tillräckligt rustat för den här typen av attack mot vårt land”, skriver mamman i en kommentar medan pappan överväger att stämma svenska staten eftersom Akilov egentligen skulle ha utvisats ut landet.

11-åriga Ebba Åkerlund var på väg hem när rasfrämlingen Rakhmat Akilov dödade henne med en lastbil på Drottninggatan i Stockholm.

Bland de fem offer som dödades i samband med terroristen och rasfrämlingen Rakhmat Akilovs lastbilsattack på Drottninggatan i Stockholm i april förra året har 11-åriga Ebba Åkerlund blivit överlägset mest uppmärksammad.

I samband med att Akilov nyligen dömdes till livstids fängelse för dådet av Stockholms tingsrätt tilldömdes även anhöriga till hans offer skadestånd. Men nu framför Ebbas föräldrar Jeanette och Stefan skarp kritik mot staten – både vad gäller skadestånden men även vad gäller dotterns död i allmänhet.

De anhöriga hade begärt 300 000 kronor var i skadestånd, men fick nöja sig med mellan 20 000 och 185 000 kronor. Ebbas föräldrar fick i slutändan 60 000 kronor vardera. Detta kan jämföras med de som var nära att bli påkörda av Aklilov, men klarade sig, som får 125 000 kronor var.

I en kommentar till SVT skriver Jeanette att hon inte missunnar dem sina skadestånd, men frågar sig samtidigt om inte hennes lidande åtminstone är likvärdigt med deras. Detta med tanke på att hon aldrig mer får träffa sin dotter. ”Det känns oerhört kränkande och jag förstår inte att man får behandla efterlevande så vårdslöst”, skriver hon.

Jeanette framför också skarp kritik mot svenska staten, som hon menar har misslyckats fatalt med att beskydda sina medborgare. ”Det är en skandal att Sverige inte är tillräckligt rustat för den här typen av attack mot vårt land”, skriver hon.

Pappan: ”Staten bär ansvaret”
Redan i januari meddelade Ebba Åkerlunds far Stefan – via sin advokat Thomas Bodström – att han var mer intresserad av att ställa staten till svars för dotterns död än Akilov själv.

— Om vi får en grund för en stämning så kommer vi stämma staten vid en domstol och göra samhället ansvariga för det här. Sen blir det i så fall en rättegång efter det, meddelade då Thomas Bodström.

Förutom att han delar mammans kritik mot skadeståndet, vilket han kallar för ”ett stort skämt”, så återupprepar Stefan nu sin hållning att staten bär huvudansvaret för vad som skedde på Drottninggatan. Enligt SVT trycker Stefan på det faktum att Akilov hade ett utvisningsbeslut på sig som aldrig verkställdes.

Till SVT låter han hälsa att han för samtal med de andra anhöriga till offren på Drottninggatan angående huruvida man ska överklagan frågan om skadestånd samt myndigheternas ansvar.

— Vi diskuterar det med andra drabbade. Så får vi se hur de ställer sig om det blir en grupptalan, säger han.

Källa:
Ebba Åkerlunds mamma: ”Kommer få leva resten av mitt liv utan Ebba”
Miste syskon i terrordådet – får 60 000 kronor i skadestånd
Hans 11-åriga dotter dog i dådet – nu vill pappan stämma staten för terrorattacken

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

 • Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

 • Fredrika says:

  Snudd på orimlig nyhet.

  Varför diskuterar modern nivåer för skadestånd som följd av det inträffade. Finns det någon som läser nyheten som tror att mödrar väger sådana frågor efter sitt barns död? Endast psykopater har mage att inför sig själva ha ett förhållande till sitt döda barn där kompensation från staten ens är en fråga att lyfta. Men dessa kompensationshungriga föräldrar till barnoffer är inte sällsynta i media.

  Men det mest orimliga är pappan. Att primärt anklaga staten och inte Akilov för dotterns död — så fungerar inte ett normalt psyke. Att sedan göra dotterns död i första hand till föremål för kritik mot stadens infrastruktur är det sämsta jag har hört på länge. Advokaten säger att för pappan är det viktigaste är att det tillsätts en utredning för att ta reda på hur det är möjligt att köra en lastbil i centrala Stockholm i 80-90 km/h. Nej. Det har alltid gått och alla vet varför det går. Det är inte vad en pappa vill utreda.

  Därför är pappans krav med större sannolikhet ett led i ett hemligt politiskt program att på något eller några sätt kommer att transformera vår livsmiljö, tex bland annat med smarta digitala städer som ska övervakas och styras med ny teknik liksom är fallet i Las Vegas efter den senaste masskjutningsbluffen där.

  Sanningsministeriets SVT ligger bakom alla källor till denna nyhet som var medlöpare till att sprida övningsbilder från terrorövningen på samma plats kort innan, intervjuade ambulansföraren som hämtade den skjutne Olof Palme och körde ambulansen när den som Ebba lika döva SVT-teckentolkaren och självbiografiförfattaren Daniella Josberg mördades i masskjutningterrorn på Sturecompagniet, också i Stockholm, 1994.

  Vidare: inte ett ord om de andra SVT-kräken som är kopplade till denna terror: Özz Nujen, hans syster till advokat som finansierat Akilov mfl, ingenting som SVT vill nysta upp. För de är med på det, det är jag nästan ”säker” på.

  Sanningsministeriets lögner måste få ett slut. SVT/SR ska inte leverera regeringens propaganda, de skulle ha varit en public service för folket, inte mot folket. Det här förbannade regimstyrda landet kan dra åt helvete. Och det är precis vad som håller på att ske.

  • Klaus says:

   (I övrigt hade du nämnd ”självkörande bil” i sammanhanget med attentatet. Det blev mycket tyst om självkörande bil, som kan lätt användas som attentatsmaskin.)

  • Jag skulle inte säga att det är orimligt att kritisera staten om en person som inte borde vara här begår ett brott för att staten tillåtit personen att stanna. Så där håller jag inte med, men hennes uttlande ”Det är en skandal att Sverige inte är tillräckligt rustat för den här typen av attack mot vårt land” är underligt då hon kommer från den del av samhället som VET hur saker och ting är och dessutom känner de som tillhör det styrande skiktet. Att vi är sårbara är ingen nyhet och om hon brydde sig hade hon kunnat framföra denna kritik till sina vänner i Bonnierfamiljen. Så att hon går till media och snyftar så handlar om att påverka folks opinion och att få oss att vilja försäkra oss ännu mer, skaffa fler larm, vaktbolag och mer övervakning etc. Försäkringarna i hela Väst har skjutit i höjden i takt med ”the war on terror” och alla attentat, det njuter eliten av som äger de företag och säkerhetslösningar som vi och våra stater då vänder oss till.

   Med tanke på att det är counter-jihadism som vi skall matas med och luras till att tjäna (SD, Alt-Right etc) så känns det som ett ypperligt försök för sådana att göra ond politik av något som egentligen borde handla om svenska folkets säkerhet på ett seriöst sätt. Alltså repatriering, värnplikt för svenskar, ökad beredskap för svenskarna och så vidare, inte den löjliga lek till hjälp som en försäkring hos ett globalistföretag är.

   Familjen med kopplingar till eliten i form av Bonnier vill ha en framtid helt i sionismens tecken där dessa medhjälpare och deras herrar lever i lyx och överflöd långt borta från massornas gråa och konstgjorda liv i städer under total kontroll och övervakning.

 • Simen Simen says:

  Självklart är det våra politiker samt media som bär det största anvaret för flickans död.
  Undrar om säkpolisen har pappan under övervakning? Skulle jag vara i hans skor så skulle titeln ”Sveriges farligaste man” vara en kraftig underdrift..

 • Caesar-Aurelius says:

  Hej på er, Ebbas föräldrar Jeanette och Stefan, ni anser att ”samhället är ansvarigt för det här”. Jag har därför två korta och mycket enkla frågor till er båda.

  1. På vilket parti röstade ni i förra valet?
  2. På vilket parti kommer ni att rösta i detta valet?

  Svara på båda dessa frågor och vi kan sedan alla tillsammans lätt peka ut vem som är skyldig!

  • Karl A says:

   Alla dumsvenskar gillar mångkultur, eftersom ju alla andra gör det. När dumsvensken själv drabbas av mångkulturen ”gillar” han mångkulturen ännu mer eftersom han inte vill framstå som rasist, nazist eller hatare och försöker hitta alternativa orsaker till att han drabbats.

   I det här fallet har ju pappan rätt i att staten har det yttersta ansvaret för att hans dotter mördades eftersom muselmanen hade ett utvisningsbeslut på sig, men det gäller ju för samtliga rasfrämlingar som staten släpper in. Hade det känts bättre för föräldrarna om muselmanen hade haft PUT och inkvoterad på bostadsmarknaden?

 • Familjen hade kopplingar till Bonnier och flera av dessa är vänner till t.ex modern. Är det en slump att den (((familjen))) har sammankoppling med det offer som i media får mest uppmärksamhet? Vi vet ju att false-flag attacker gillas. Detta kan ses som ett internationell rop för andra av samma krokiga bakgrund att jobba hårdare för att ersätta sossarna med några ännu mer pro-Israel typer som SD. Bara spekulationer ska jag påpeka, men kopplingen mellan den döda flickans familj och Bonnier är riktig.

  • Caesar-Aurelius says:

   Stämmer. Jeanette Åkerlund har flera nära väninnor, bekanta och bekantas bekanta som tillhör eliten inom de ”svenska” judarna: Bonnier, Gyllenhammar, de Geer, Bindefeld, Ramel, Schuterman.

   MEN man ska vara försiktig med kopplingar till bekantas bekanta.

   Själv har jag en vän, som har en vän, som är vän med filmregissören Brett Ratner, t.ex.

   • Karl A says:

    Minst fyra av fem dödsoffer var alltså mångkultur/muslimvurmare. Engelsmannen vet jag inte så mycket om.

    Inte illa pinkat av Akilov som ville slakta så många islamofobiska otrogna hundar som möjligt.

    • Henke Himmlär says:

     Med tanke på att nära 100% vurmar för multikultur eller åtminstone inte kämpar för rasens överlevnad så kunde terroristen knappt göra annat än att köra ihjäl rasförrädare. Synd på hunden bara. (Men visst, flickan kan ju inte hjälpa att hennes föräldrar står på fiendens sida.)

 • Rokviken says:

  Istället för att kräva shekelspengar borde föräldrarna radikaliserats och gå med i NMR.


 • Lämna ett svar