För få kvinnliga professorer på Chalmers – satsar 300 miljoner på topprekryteringar

UTBILDNING. ”Farligt” att det finns så få kvinnliga professorer på universiteten. Nu topprekryteras kvinnor för att stärka lärosätenas anseende.

Kvinnor ska topprekryteras till professorstjänster. Foto: Fjrommel (CC BY-SA 4.0)

Bristen på kvinnliga professorer äventyrar anseendet för Chalmers tekniska universitet i Göteborg, och på sikt även framtidens teknikutveckling. Det hävdar rektorn Stefan Bengtsson. Chalmers har bara 13 procent kvinnliga professorer.

— Ojämlikheten får stora konsekvenser för Chalmers. Vi missar begåvning i form av kloka och starka individer. Teknikutveckling inom elektro-, data- och it-teknik kommer att transformera vårt samhälle och det är direkt farligt om bara halva befolkningen är med och ett manligt perspektiv dominerar, säger Bengtsson till Bonniertidningen Dagens Industri.

På grund av situationen ska Chalmers nu satsa 300 miljoner kronor på att topprekrytera kvinnor för att vinna högre anseende och säkra framtidens teknikutveckling.

Rektor Lars Strannegård på Handelshögskolan i Stockholm är också bekymrad över den sneda könsfördelningen.

Visserligen har könsfördelningen mellan ekonomistuderande i stort sett varit jämn i flera årtionden, men det har tydligen varit ett stort problem att andelen kvinnliga professorer bara har kommit upp till 17 procent av professorskollegiet.

Sämre utbildningar med för stor andel manliga professorer
Man menar att ojämlikheten på Handels har inneburit att lärosätet att man fått sämre studenter, men Strannegård säger att Handels arbetar på att förbättra situationen:

— I grunden handlar det om könsstrukturer som tar lång tid att förändra, säger Strannegård, och han menar liksom Bengtsson att personalen måste bli mer blandad för att öka högskolans status:

— För att vara ett attraktivt lärosäte måste sammansättningen av individer vara mer heterogen.

Handels försöker liksom Chalmers få in fler kvinnliga professorer, men Bengtsson säger att det är svårt.

Ett utbildningsområde som utgör ett särskilt svårt problem är finansstudier dit få kvinnor söker sig eftersom de inte vill läsa det, och det inte finns många kvinnliga lektorer som kvalificerar sig för att bli professorer. Det gör att de få kvinnliga professorerna med Dagens Industris ord är ”högvilt”.

Varför varken Stefan Bengtsson eller Lars Strannegård har avgått som rektorer till förmån för någon kvinna som skulle kunna höja lärosätenas anseende framgår inte av Dagens Industris rapportering.

Källa:
Chalmers-rektorn: Farligt om manligt perspektiv dominerar

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
2 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Klaus
Nybörjare
Klaus
1 år sedan

Bland akademiker finns det avund, det spelar tyvärr också roll. Men jag hade några kvinnliga lärare i Tyskland, inga var gift och hade barn. De flesta manliga lärare var gift och hade barn. Det ses tydligt att de olika släkter har olika naturliga roller i samhället. Det är kommunistisk idioti att locka kvinnor med pengar för att uppnå en kommunistisk könskvotering. Professorer skulle inte vara med om politisk idioti.

Caesar-Aurelius
Nybörjare
Caesar-Aurelius
1 år sedan

— I grunden handlar det om könsstrukturer som tar lång tid att förändra, säger Strannegård, och han menar liksom Bengtsson att sophämtarkåren måste bli mer blandad för att öka sopföretagens status:

— För att vara ett attraktivt sophämtningsföretag måste sammansättningen av individer vara mer heterogen.
Ragnsells försöker liksom Chalmers få in fler kvinnliga sopgubbar, men Bengtsson säger att det är svårt.

— 92 procent av alla renhållningsarbetare är män.