FN i krismöte efter ukrainsk kränkning av ryskt territorium

UTRIKES. Efter att Ryssland stoppat en ukrainsk kränkning av ryskt territorialvatten genom att beskjuta och beslagta tre ukrainska fartyg har spänningarna på Krimhalvön ökat. Samtidigt som Ukraina utlyst militärt undantagstillstånd håller FN:s säkerhetsråd krismöte.

Det var under söndagskvällen som tre ukrainska fartyg enligt Ryssland olagligt gått in på ryskt territorialvatten i Svarta havet i närheten av Krim. Ryssland svarade med att beskjuta fartygen, borda och sedan beslagta dem.

Strax efteråt sammankallade den ukrainske presidenten Petro Porosjenko landets försvarsledning till ett extrainsatt möte. Under dagen har presidenten skrivit på en order om att Ukraina ska gå in i krigstillstånd, samtidigt som ukrainska trupper mobiliserats till full krigsberedskap.

FN:s säkerhetsråd har också extrainkallats under måndagen för ett krismöte, efter förfrågan från både Ryssland och Ukraina.

— Med tanke på den farliga utvecklingen i Azovska sjön och efterföljande händelser har Ryssland begärt ett brådskande möte, angående bevarandet av internationell fred och säkerhet, säger den ryska FN-representanten Dmitry Polyansky enligt nyhetsbyrån Tass.

Samtidigt har flertalet västerländska ledare och utrikesministrar redan uttalat sig med fördömanden av Ryssland och stöd till Ukraina, däribland Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S).

I Ukraina har har incidenten följts av våldsamma protester utanför Rysslands ambassad i Kiev, där man bland annat ska ha satt minst en av ambassadens bilar i brand.

Källor:
FN håller extrainsatt krismöte om Ukraina och Ryssland
Tense standoff around Kerch Strait between Russia & Ukraine: How it developed
Last chance to stay in power? Ukrainian President Poroshenko signs decree on martial law

Dela artikeln på sociala medier:

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

2
Lämna en kommentar

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
SverkerKlaus Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Klaus
Medlem

Sverige kommer inte att slippa världskrig 3 trots att landet inte är det viktigaste. Men Sverige är redan för mycket involverat i Nato-aktioner.
Det är inte bara världsherraväldejudar (Illuminati) som kommer att utnyttja ras- och kulturfrämlingar (IS, Afa, marxister) mot det svenska folket, det skulle också göra ryssar i hela det idiotiska Talmud-perversa Västeuropa. Ryssarna vore dumma om de inte gjorde så. Det kan bli väldigt brutalt och kaotiskt med så många inrikesfiender. Jag hoppas att Israel inte överlever.

Sverker
Medlem

Choklad-juden kommer inte att lyckas.
Det går inget bra för den djupa staten nu :-)

https://www.fort-russ.com/2018/11/mps-block-poroshenko-he-flees-from-the-rada-to-his-facebook-page-phones-pompeo/