VÄRLDEN. Slovakien röstade i tisdags nej till EU:s migrationsministrarnas förslag om flyktingkvoter och meddelar idag att man kommer dra ärendet inför EU-domstolen. EU-kommissionen låter samtidigt meddela att man hotar med att dra 19 länder inför EU-domstolen då de enligt EU-kommissionen inte följt flyktingdirektiven.

Flyktingkrisen har delat Europa i två läger. På den ena sidan står de makthavare som med sunt förnuft inser att det varken är det bästa eller möjligt för Europa att husera hela världens befolkning. På den andra sidan står de som anser att Europa ska tillhöra alla och inte bryr sig om hur det skadar land och folk.

I tisdags träffades EU-länderna för att rösta kring flyktingkvoter. Slovakien, bland andra, röstade nej och sa även att man vägrar acceptera kommissionens beslut. Idag lät Slovakiens premiärminister Robert Fico meddela att man drar kvoteringsfrågan inför EU-domstolen.

Beslutet, som Slovakien med flera röstade emot, gäller 120 000 asylsökande från Grekland och Italien som ska fördelas över Europa efter en särskild nyckel.

Samtidigt som Slovakien drar beslutet inför EU-domstolen hotar EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker att dra 19 medlemsländer inför EU-domstolen för brott mot asyldirektiv. Anklagelserna gäller 40 brott på tre punkter, dessa är erkännande av flyktingar, miniminormer för asylförfarandet och mottagande av asylsökande.

Det visar sig nämligen att de flesta länderna struntar i att följa lagarna kring asylpolitiken, lagar som de själva varit med och röstat igenom.

— Det är meningslöst att diskutera nya regler i migrationspolitiken vid toppmötet om den befintliga lagstiftningen inte respekteras. Ansvar och solidaritet i asylpolitiken går hand i hand, säger en hög kommissionskälla till tidningen Die Welt.

Bland de anklagade länderna finns bland andra Tyskland, Frankrike, Italien, Österrike och Ungern. Hårdast kritik får enligt uppgift Grekland, som nu får sin andra varning om hur asylhanteringen fungerar.

Processen fungerar på sådant sätt att länderna först får en formell underrättelse om lagbrotten. De har efter det två månader på sig att reagera. Om de inte efter två månader genomfört asylreglerna på ett tillfredsställande sätt kommer de så småningom dras inför EU-domstolen

De flesta länderna får kritik för  att de inte har meddelat vilka åtgärder som de har vidtagit för att uppfylla direktiven, så även Sverige. Det är ovanligt att man offentliggör brott inom EU på detta sätt.

Källa:
Slovakien drar flyktingkvoteringen inför EU-domstolen


  • Publicerad:
    2015-09-24 15:45