”Flyktingar” missnöjda över tillvaron i Baltikum

MASSINVANDRING. Många av ”flyktingarna” som har blivit omplacerade till Baltikum av EU klagar över att de inte får tillräckligt med pengar och reser därför vidare till andra städer i Europa.

Fallet har blivit en huvudvärk för EU som redan befinner sig i en bitter konflikt med Polen, Tjeckien och Ungern över deras avslag på att ta emot invandrare.

Mekharena, en eritrean som kom till Lettland från Italien för ett år sedan efter att ha tagit sig genom Uganda, Etiopien, Israel och Egypten, är inte begeistrad över situationen i Lettland.

— De ger oss ingenting, säger han till den brittiska tidningen BBC.

När han satte sig på flyget och hörde att han skulle till Lettland blev han inte glad. Han fick heller inte tillåtelse att välja destination själv.

— Det är många eritreaner överallt i Europa, de pratar med varandra. Vi vet redan att i Tyskland ger de en lägenhet och 400 euro i fickpengar men i Lettland ger de inte oss något som helst, bara 139 euro i månaden. Om jag flyttar till ett annat land så kommer de inte att acceptera mig. Jag känner flera personer som lämnade Lettland, de åkte alla till Tyskland men ingen av dem kan jobba där, säger han till tidningen.

Ainars Latkovskis, chef över den parlamentariska kommissionen för interna händelser i Lettland, säger följande till tidningen:

— Det är våra tjänster och vi har inte råd att betala folk mer, vi är inte ett sådant typ av land. De kan såklart söka efter jobb men enligt lettisk lag måste du kunna tala språket för att få ett riktigt arbete och det tar vanligtvis flera år för dem att lära sig.

Källor:
Refugees frustrated and trapped in chilly Baltic states
«Flyktninger» misfornøyde med oppholdet i Baltikum

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments