Flest ihjälskjutna unga män på 30 år

BROTTSLIGHET. En rapport från Socialstyrelsen visar att 26 män i åldern 15–29 år dog av skottskador under 2017, vilket är den högsta siffran sedan 1987 då man startade mätningarna.

Diagram över dödsskjutningar i Sverige (klicka för större bild).

Dödsfall på grund av våld minskade länge i Sverige. Men denna utveckling ser nu ut att ha brutits, och från 2012 har antalet i stället ökat, skriver Socialstyrelsen. Främst handlar det om dödsskjutningar bland unga män.

—  De senaste tre åren har antalet dödsskjutningar bland unga män 15-29 år legat betydligt högre än tidigare år. Under perioden 2000 till 2014 orsakade skottskador i snitt knappt sex dödsfall om året i den här gruppen, säger Socialstyrelsens utredare Jesper Hörnblad. 2017 var den siffran uppe i 26 dödsfall.

— Tyvärr har det ackumulerats mycket vapen i de här miljöerna, där man försöker få en karriär genom kriminalitet, och de har också sipprat ner i åldrarna. De som är lite mer springpojkar har också fått tillgång till vapen, säger Sven Granath, kriminolog och analytiker vid polisen i region Stockholm, och fortsätter:

— Det har skett ett skifte i hur man försöker få in pengar till kriminalitet. Tidigare gav rån stora byten, nu är det narkotikahandel och där blir det mycket interna konflikter. Det är mycket konkurrens, mycket osämja och man ser också till att vara beväpnad för att driva in skulder.

Totalt inträffade 37 dödsskjutningar i Sverige 2017.

Enligt Socialstyrelsens statistikrapport dog drygt 92 000 personer i Sverige under 2017. Hjärt-kärlsjukdomar var den vanligaste dödsorsaken, även om antal dödsfall per 100 000 personer minskat med närmare 60 procent sedan 1987. Den näst vanligaste dödsorsaken var tumörer.

Källa:
Högsta antalet dödsskjutningar bland unga män sedan 1987

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
3 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Caesar-Aurelius
Nybörjare
Caesar-Aurelius
1 år sedan

”Flest ihjälskjutna unga män på 30 år”

Här har rubriksättningen blivit fel.

Sanningen är givetvis att det aldrig någonsin i Sveriges historia, frånsett vid krigstillstånd, har skjutits ihjäl så många unga män i Sverige.

Karl-Путин A
Nybörjare
Karl-Путин A
1 år sedan

Givet att det nästan uteslutande är babbar det handlar om så är siffran alldeles för låg. Kan inte farbror blå dela ut automatvapen i de ”utsatta områdena” så att det blir lite snurr på statistiken?

Christian Hamilton
Nybörjare
Christian Hamilton
1 år sedan

Javisst, för det är ju inte licensbelagda jaktvapen de springer omkring och skjuter med. Har någon sett en gangster skjuta vilt med en älgstudsare kaliber 30-06 eller en 9,3×62, ha ha ha? Ändå skall politikerna avväpna svenska folket, jägare och sportskyttar för det är där folkförrädarna ser hotet mot sig själva. De kriminella skiter de sistnämnda totalt i för de är inget hot mot den styrande ”eliten”.