Fler avrättningsmetoder införs i USA

UTRIKES. USA:s justitiedepartementet införde i fredags möjligheten att avrätta medborgare med bland annat exekutionsplutoner och elchocker.

I USA har man återinfört avrättningar med bland annat exekutionspluton.

Det amerikanska justitiedepartementet har utökat reglerna för avrättningar för att tillåta en bredare portfölj av avrättningsmetoder, inklusive genom skjutningar utförda av exekutionsplutoner och elchock. Detta ger den amerikanska regeringen ”större flexibilitet” att genomföra dödsstraff i de delstater där sådana påföljder utdelas.

De nya reglerna införs strax innan fem federala fångar ska avrättas i december och i början av januari. Dessa ska dock avrättas med injektioner eftersom deras dödsdomar fastställts innan lagändringen, enligt de gamla reglerna.

Dödliga injektioner fortfarande är den vanligaste sättet att utföra avrättningar — och tidigare den enda som tillåts enligt federala bestämmelser — ger den nya regeln staten ”möjlighet” att döda medborgare genom elchock, kvävgas, hängning eller med hjälp av exekutionspluton.

Lagändringen aviserades i augusti, och justitiedepartementet gav allmänheten endast 30 dagar på sig att inkomma med offentliga synpunkter på de nya reglerna.

Joe Biden som antas bli USA:s näste president och i så fall tillträder 20 januari, har lovat att ta bort dödsstraffet för federala brott. Om han står vid sitt löfte, innebär det att hans och Kamala Harris administration inte kommer att godkänna några avrättningar på federal nivå. Det ska då innebära att fredagens regeländring aldrig kommer att omsättas i praktiken, så länge Biden är president.

Allt fler demokrater i USA kräver att dödsstraffet ska avskaffas i hela USA, med det huvudsakliga argumentet att denna form av påföljd är grym och ålderdomlig.

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
6 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments