Fiskare hittade plastflaska inuti torsk

MILJÖ. En man som fiskade i Norge med sin familj gjorde under lördagen en skrämmande upptäckt – en av de torskar som fångades hade nämligen en PET-flaska i magsäcken.

I helgen begav sig Trond Arntzen med familj ut på en fisketur i Meløy i norra Norge. Fisket i Glomfjorden var lyckat, men bland den rikliga fångsten såg de en torsk som såg mycket tunn och blek ut. Arntzen tänkte först slänga tillbaka fisken, men han upptäckte då en stor bula på fiskens mage. Efter att ha sprättat upp fisken upptäckte de att bulan var en ihoptryckt plastflaska i fiskens magsäck.

David Eidsvoll, marinbiolog vid Norska institutet för vattenforskning (NIVA), förvånas inte av familjens fynd.

— Torsk är en väldigt glupsk fisk och slukar allt den kommer över, säger Eidsvoll till norska NRK.

En färsk NIVA-undersökning visar att tre procent av torskbeståndet utanför den norska kusten innehåller plast. Talet är förhållandevis lågt, men det visar att även Norge nu har problem med plastföroreningar i fisk. Undersökningen gick inte in på hur plastföroreningar påverkar fisken och i förlängningen även människor, men David Eidsvoll efterlyser nu uppföljningsstudier i ämnet.

Även om problemet med plastföroreningar i havet är en relativt ny företeelse i Norge så är problemet betydligt värre på andra håll i världen. I de södra och norra delarna av Stilla havet och Atlanten, samt södra Indiska oceanen, rör sig havsströmmarna på ett sätt som får större mängder skräp att samlas på dessa delar av haven. Ett mardrömsexempel är norra Stilla havets havsströmsvirvelområde, där en enorm mängd sopor har samlats.

”Skräpön” i Stilla Havet.

Den så kallade ”skräpön”, ett område med hög koncentration avfall, är ungefär lika stor som delstaten Texas i USA. Ytan kan dock vara betydligt större, beroende på vad gränsvärdet är för att ett havsområde ska räknas som extremt förorenat.

Källor:
– Torsken var tynn og skral, så jeg skjønte nesten at noe var galt
Great Pacific garbage patch

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Lämna en kommentar

Please Login to comment
  Subscribe  
Meddela om