Finska polisen: ”Utlänningar begår inbrotten”

NORDEN. Förra året ökade inbrotten i Finland, landets polis menar att det är främlingar som står för ökningen.

poliisi

Förra året utsattes runt tretusen finska hem för inbrott, en ökning med en femtedel sedan föregående år. Regionalt var den största ökningen inbrott i västra Nyland, sydöstra Finland och Österbotten där det skedde hela 50 procent fler inbrott.

Den finska polisen har dock en bra uppfattning om vad som står för ökningen av inbrott i hela landet.

— Polisens uppfattning är att ökningen i hög grad kan förklaras med utländska förövare, säger polisinspektör Tommi Reen.

Enligt polisens egen statistik står utlänningar för upp till femtio procent av alla bostadsinbrott de senaste åren. På Polisstyrelsen menar man dock att det finns ett mörkertal och att andelen främlingsbrott är ännu högre.

När det drar en inbrottsvåg över landet menar polisen att det i stort sett alltid är utländska ligor som gör planerade inbrott.

— Det är nog ungefär nästan 90 procent i dagens läge, bedömer kriminalkommissarie Pekka Uotila på Polisinrättningen i sydvästra Finland.

Problemet med de utländska ligorna menar man är att de försvinner snabbt ur landet, något som gör det oerhört svårt att gripa en misstänkt.

— Inbrotten görs i allt snabbare cykler och allt mer professionellt. Sedan lämnar man landet. Då minskar risken för att bli fast naturligtvis betydligt, fortsätter han.

Finland är dock inte det enda exemplet på offer för utländska ligor. Enligt landets polis ser läget lika dant ut i övriga Norden och Europa. Brotten har ökat markant sedan Schengenreglementet infördes i Finland 2001 vilket gör det lättare att resa in och ut ur landet.

Källa:
Polisen: Flest inbrott görs av utlänningar

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments