Finska myndigheter vill ändra grundlagen för att övervaka misstänkta ”extremister”

ÖVERVAKNING. Finska Skyddspolisen (Skypo) vill ha större befogenheter för att bekämpa terrorism och övrig ”våldsam radikalisering” genom övervakning av kommunikation.

Skyddspolisen vill, i samarbete med andra myndigheter, förebygga och avslöja verksamhet som bland annat har att göra med terrorism, olaglig underrättelseverksamhet, spridning av massförstörelsevapen, ”extremiströrelser”, organiserad brottslighet och annan ”våldsam radikalisering”.

En arbetsgrupp föreslår att myndigheterna ska kunna bryta det som förut har kallats för brevhemligheten, och nuförtiden heter hemligheten i fråga om förtroliga meddelanden.

Redan den förra regeringen utredde ny lagstiftning som involverade bland annat Justitieministeriet, Försvarsministeriet, Inrikesministeriet och Kommunikationsministeriet.

Grundlagen måste ändras
Alla har idag rätt till tryggad privat kommunikation enligt grundlagen. Den nya lagstiftningen skulle alltså innebära att också grundlagen måste ändras.

Vanligtvis kräver en ändring av grundlagen ett godkännande av två på varandra följande riksdagar med val emellan, men regeringen vill nu snabba på processen. Det förutsätter dock att ärendet förklaras brådskande av över 80 procent (5/6) av riksdagsledamöterna, varefter en ändring i grundlagen kan godkännas med 2/3 av de angivna rösterna.

Den nya lagen skulle kunna träda i kraft år 2020 om den godkänns av riksdagen.

Om lagpaketet godkänns får Skyddspolisen och Försvarsmakten större möjligheter att läsa post, avlyssna telefonsamtal och övervaka datatrafik även utanför Finlands gränser. Det kan handla till exempel om finländare som är i kontakt med ”radikaliserade personer” utomlands.

Hittills har myndigheterna haft rätt att övervaka kommunikation vid utredning av allvarliga brott, men nu föreslås det bli tillåtet även vid förebyggande av mindre allvarliga brott. Det räcker alltså med att någon misstänks planera ett mindre brott för att denne ska kunna övervakas.

Förslagen motiveras bland annat med att en del europeiska länder har förändrat sin lagstiftning om förtrolig kommunikation och gett myndigheterna större befogenheter att övervaka privatpersoner.

Inrikesminister Paula Risikko (Samlingspartiet) vill så snabbt som möjligt uppdatera lagstiftningen. Hon säger att Finlands nuvarande lagstiftning inte ger polisen tillräckliga verktyg att bekämpa terrorism. Risikko har även tidigare förespråkat ökad övervakning. Efter dödsfallet i Helsingfors ifjol som kopplades samman med Nordiska motståndsrörelsen menade hon att nätpolisen borde få större resurser för att bland annat övervaka och förbereda sig för Motståndsrörelsens i sig helt lagliga politiska sammankomster. Hon ville då även att ”lagligheten” i Motståndsrörelsens verksamhet skulle granskas.

Skriv under Nordiska motståndsrörelsens namninsamling för att inte förbjuda organisationen i Finland.

Kritik mot förslaget
I beredningen av lagändringen för ökad övervakning har flera olika instanser och experter hörts, bland annat Martin Scheinin, som är professor i internationell rätt. Han tycker att vanliga medborgare har anledning att vara oroliga om myndigheterna kan få tillgång till privat kommunikation.

Enligt Scheinin gör en grundlagsändring det enkelt för en regering med majoritet i riksdagen att driva igenom lagförslag som inskränker skyddet för privatlivet, bara genom att hänvisa till ”den nationella säkerheten”. Myndigheterna skulle få tillgång till både identifikationsuppgifter och innehåll, även om det inte finns misstankar om brott.

— Dessutom finns risken för missbruk. Mänsklig nyfikenhet, svartsjuka och hämndbegär kan fresta poliser att gräva i meddelanden som rör oskyldiga mänskors privatliv, säger Scheinin.

Martin Scheinin vill att regeringen lägger korten på bordet, och säger vilken typ av underrättelseverksamhet man vill förverkliga, och vem den ska gälla. Därefter kunde man se om grundlagen överhuvudtaget måste ändras för att uppnå målet.

Arbetsgruppen som har förberett förslaget hävdar att de nya reglerna inte skulle tillåta någon massövervakning av datatrafik i stil med den som amerikanska underrättelsetjänsten NSA ägnat sig åt.

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här.

Lämna en kommentar

19 Kommentarer till "Finska myndigheter vill ändra grundlagen för att övervaka misstänkta ”extremister”"

Meddela om
avatar
Sortera efter:   Senaste | Äldst | Mest röstad
cyberdog
Gäst
Nybörjare
cyberdog
Finska myndigheter vill ändra grundlagen för att övervaka misstänkta ”extremister” Sanningen är att det är inte finska myndigheter som vill ändra finsk grundlag, det är israeliska myndigheter som via mossad hemlig underrättelsetjänst som vill ändra den finska grundlagen. Detta liksom de vill gärna ändra grundlagen i alla de så kallade ”fria” länderna i västvärlden. Fler och fler människor börjar vakna upp till denna av myndighet indoktrinering av folket. ‘Herrefolket de utvalda’ har gjort sitt och alla normalt funtade människor över hela jorden, börjar se igenom deras lögner, tom de svarta och sandfärgade börjar inse sanningen. Hollyhoxens guld-dagar är över och… Läs mer »
belyst
Gäst
Nybörjare
belyst

Det är en jävla dum och oövertänkt handling att genomföra då människor och sammanslutningar som idag är legitima kan klassas som extremister och samhällsomstörtare i morgon. Då blir jägaren ett lätt byte plötsligt.

belyst
Gäst
Nybörjare
belyst

Ledsen, de kommentaren skulle ha varit en allmän kommentar och inte ett svar på din kommentar

Hallonben
Gäst
Nybörjare
Hallonben

Om vi bara får kika in och kolla så kommer ni bli mycket säkrare, goyim.

utuXmen15
Gäst
Nybörjare
utuXmen15

jasså :)

utuXmen15
Gäst
Nybörjare
utuXmen15

jo! får man bort juden i världen så får vi lugn o harmoni-judar representerar Lucifer o de dyrkar hennet

utuXmen15
Gäst
Nybörjare
utuXmen15

fö så tycker jag namnet SKYPO låter j^vla fånigt,nått som man inte tar på allvar

PS
Gäst
Nybörjare
PS

Invandring av terrorister -> Mer övervakning och makt åt staten och frimurare.

Bekämpande av terrorism -> bekämpande av den riktiga oppositionen.

Misstänkta terrorister utvisas inte för att de ger anledning till massövervakning.

/G\

Din granne
Gäst
Nybörjare
Din granne

På tal om frimurare. Kolla va jag hittade! En staty av Elias Lönnrot med djävulen och pentagram upp och ned i Helsingfors!

https://www.youtube.com/watch?v=nXTWCe8uqv4

(((ILLUMINATI))) CONFIRMED!

RL
Gäst
Nybörjare
RL

Jag har ett effektivare förslag. Utvisa utomeuropeer, judar, muslimer och annat löst folk.

Nordanvind
Gäst
Nybörjare
Nordanvind

Korrekt

Börja med att utvisa dessa grupper från den politiska processen och från alla myndighter, så kommer vi att slippa denna typ av förslag.

Munin
Gäst
Nybörjare
Munin

Findland kjempet mot Soviet bare for å bli en Marxistisk politistat i 2020? Trist.

utuXmen15
Gäst
Nybörjare
utuXmen15

ja så sant det :)

Herulen
Gäst
Nybörjare
Herulen

Systemet begynner å bli bekymret. De merker endringene i folket

Emil
Gäst
Nybörjare
Emil

hur är synen på finsk-svenskar som är födda i sverige här på nordfront?

Tuki
Gäst
Nybörjare
Tuki

Finns väldigt många svenskfinländare (halv finnar och kvarts finnar) med i organisationen.

Spjutet
Gäst
Nybörjare
Spjutet

SKY? PO? Fnissar..

Karleby
Gäst
Nybörjare
Karleby

Snart börjar de försöka skrämma oss till tystnad som de gör vid Norge.

Här i Finland råder ingen yttrandefrihet och Finland är långt ifrån ett självständigt och demokratiskt land. Vi är på många sätt infiltrerad och kontrollerad av globalister!

Sluta att ljug för er själva och ignorera fakta! Inse sanningen och stöd Motståndsrörelsen!

)))Allan(((
Gäst
Nybörjare

Skypo var ett avslöjande namn, enligt detta:
https://www.dailystormer.com/evil-alt-right-nazi-code-finally-revealed/
är ”skypes” alt-right-ord för judar.

Grattis på födelsedagen Adolf Hitler, den störste, visaste och mest rättvisa ledaren någonsin.

wpDiscuz