Finska flygvapnet ska köpa 64 nya flygplan

NORDEN. Det finska flygvapnet har beslutat att skicka ut anbudsinfordringar gällande 64 nya stridsplan. Detta då landet är i en process med att ersätta sina stridsflyg.

Finlands nuvarande 54 stridsflygplan av modellen F/A-18 Hornet från McDonnell Douglas ska ersättas då de nått slutet av sin livscykel. De nuvarande planen ersätts främst för att de inte längre anses kunnas moderniseras för att bemöta framtida behov.

I samband med försvarsministeriets förberedelser inför köpet av nya plan skickar nu flygvapnet ut anbudsinfordringar till de olika tillverkarna. På basen av de offerter som kommer in ska beslut om de plan man tänker införskaffa fattas, samtidigt som planens förmågor, underhållskostnader och så vidare kommer att tas i beaktande.

En köpesumma på mellan sju till tio miljarder euro har godkänts av den finska riksdagen, vilket är en stor summa för landet, vars årliga budget ligger kring 56 miljarder euro. Investeringen sprids dock ut över flera år och kommer således inte att betalas ut som en klumpsumma till en tillverkare. De plan man framförallt tittar på är Boeing F/A-18 Super Hornet, Dassault Rafale, Eurofighter Typhoon, Lockheed Martin F-35 och Saab Gripen.

Källa:
Suomi lähettää tarjouspyynnöt uusista hävittäjistä keväällä – ”Tarvitsemme vähintään 64 konetta tämänkokoisen maan puolustamiseen”
Wallenberg pressade Finland att välja JAS

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments