Finsk alternativmediaprofil dömd till fängelse

FINLAND. Mannen bakom invandringskritiska MV Lehti har dömts till fängelse.

Ilja Janitskin.

Ilja Janitskin, utgivare för den populära alternativmediasajten MV Lehti, har dömts till fängelse i ett år och tio månader för ”grov ärekränkning och hets mot folkgrupp” uppger SVT.

Bland annat ska han ha blivit dömd för att ha publicerat ”hets” mot judar och muslimer, något som är ovanligt i Finland. Han döms även för brott mot upphovsrättslagen.

Bland annat ska hans publiceringar ha orsakat att den ryssfientliga journalisten Jessikka Aro, som skrivit en artikelserie om att vissa ryssar skriver gott om sitt hemland på internet, blivit utsatt för en så kallad hatkampanj, där hon exempelvis anklagades för att vara en hemlig agent.

Beslutet har i Sverige hyllats av bland annat den ökände rysshatarjedin Patrik Oksanen, som kommenterade domen med att den ”visar att västliga rättstater [sic!] markerar en gräns, både när det gäller trakasserier mot journalister och att motverka påverkan från Ryssland.”

MV Lehti har under Janitskins ledarskap återpublicerat artiklar från Nordiska motståndsrörelsen samt undvikit att attackera rörelser som intar en radikalare hållning än de själva i olika frågor.

Källa:
Hon fick rätt mot proryska nättroll i unik rättsprocess

Dela artikeln på sociala medier:

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

2
Lämna en kommentar

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
GunnarLingonet Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Lingonet
Medlem

1 år och…nästan 2 år!? Och hur vinklar svt det? : ”ansåg att hans publiceringar lett till att de utsatts för mordhot, kränkande meddelanden och hot om sexuellt våld” det råcker att antyda att det beror på honom för att generera fällande dom!? Patrik Oksanen i MittMedia: ”Det här är en principiell viktig dom som visar att västliga rättstater markerar en gräns, både när det gäller trakasserier mot journalister och att motverka påverkan från Ryssland” Trakasserier och falska anklagelser mot oppositionella är däremot ok, när det sker i sverige eller finland. ”I fallet Johan Bäckman så handlar det om en… Läs mer »

Gunnar
Medlem

Först förbudet mot Nordiska motståndsrörelsen och nu detta?! Kan man ana att Finlands regim varit på möte med World Jewish Congress eller andra inflytelserika lobbygrupper med icke-nordisk etnicitet?

Död åt demokraturen!