Finansinspektionen vill ändra praxis för att undvika något liknande GameStop

FINANS. Efter turerna kring aktien för GameStop så vill EU:s finansmyndighet och Finansinspektionen att samma sak skall upprepas.

Efter att småsparare i USA och senare i världen gick efter giriga hedgefonder som blankat GameStop aktien i syftet att spekulera sig till vinster. Har nu EU:s finansmyndighet (ESMA), tittat på hur man kan åtala människor som uppmanar folk att köpa aktier som kan leda till instabilitet. I Sverige har Finansinspektionen tagit ett positivt ställningstagande till ESMA:s skrivelser, detta skriver Fria Tider. Vad myndigheterna vill göra är att gå efter människor som uppmanar folk till att investera i aktier i syftet att ekonomiskt tävla mot spekulativa hedgefonders girighet.

Denna nya praxis vill man nu införa under täckmanteln att man vill skydda småspararen och allmänheten ifrån att förlora för mycket pengar om aktien skulle rasa i värde. Problematik uppstår dock om lagen innefattar att en person uppriktigt uppmanar andra människor att köpa aktien kan fällas.

Enligt lagtexten krävs det nämligen att skriverierna är ”falska eller vilseledande” eller att skribenten utnyttjar ”falska förespeglingar eller andra slag av vilseledande eller manipulationer” för att det ska vara fråga om marknadsmanipulation, skriver Fria Tider

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
1 Kommentar
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments