Finansinspektionen misstänks ha begått brott

INRIKES. Den statliga tillsynsmyndigheten erkänner nu att man har plockat bort känslig information för att undgå granskning.

Finansinspektionen erkänner att man har plockat bort känslig information om starka motsättningar på myndighetens penningtvättavdelning.

Tidningen Svenska dagbladet begärde ut interna dokument om konflikterna på myndigheten i en granskning av myndighetens verksamhet, men fick mindre information än vad de enligt lagen har rätt till.

Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, reagerar kraftigt på uppgifterna.

— Jag har aldrig hört talas om något liknande. Det här är manipulering av dokument. Jösses, det trodde man inte en myndighet skulle hålla på med, säger Olle Lundin och fortsätter:

— Jag skulle säga att det är brottsligt. Man suddar i dokument innan man lämnar ut det till media. Det bryter mot grundlagen och är tjänstefel, enligt 20:e kapitlet 1:a paragrafen i brottsbalken.

I en serie artiklar har tidningen avslöjat att myndighetens penningtvättutredare har riktat stark kritik mot SEB och Swedbank samt fyra sparbanker, men att Finansinspektionens ledning lät alla banker komma undan med det och slippa straffsanktioner.

Det var beslutet att fria bankerna som startade den aktuella konflikten på myndigheten, skriver Svenska Dagbladet.

Penningtvättutredarna ville ha sin uppfattning om situationen protokollförd i myndighetens utvärderingsdokument. Det är den kritiken som har raderats ur de dokument SvD begärt ut.

Källa:
FI manipulerade dokument – ”bryter mot grundlagen”

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

3
Lämna en kommentar

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
SverkerLingonetOscar Persson Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Oscar Persson
Member
Oscar Persson

FI begår brott för varje dag som går då de inte utreder hur fan bankerna beter sig mot lagliga organisationer som vill ha bankkonto för fullt lagliga ändamål.

Lingonet
Medlem

Som jag ser det står de dessa kritiska personer fritt att uttala sig offentligt i dessa ärenden då man från fi`s sida medvetet mörkat privata aktörers felaktigheter då dessa har kommit undan UTAN sanktioner som privata svenskar troligen blivit straffade för.
Om inte svensken nu förstår hur och av vilka landet styrs kan han lika gärna få brinna upp i sitt hus.

Sverker
Medlem

Vilka mer bevis behövs, för att inse vilken gruppering det är som har makten? Den som har kontrollen över pengarna! Dock, så är det en bedräglig makt, för när folk väl vaknar, är det kört för (((pengaskaparna))), FET KÖRT!