FILM: Ryska och amerikanska örlogsfartyg nära kollision

UTRIKES. I vad som ser ut som ett så kallat chickenrace var ett amerikanskt och ett ryskt örlogsfatyg bara meter från att kollidera under fredagen. Nu har den amerikanska flottan släppt bilder från incidenten.

Översiktsbild från incidenten. Foto: US Navy.

Det var under fredagsmorgonen lokal tid som örlogsfartyget USS Chancellorsville från den amerikanska flottan var nära att kollidera med en rysk motsvarighet, skeppet Admiral Vinogradov.

Båda länderna har i efterhand skyllt incidenten på varandra och hävdat att man fick ”styra åt sidan i sista sekund” för att undvika en katastrof.

Nu har den amerikanska flottans officiella Twitterkonto publicerat filmklipp från händelsen.

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

4
Lämna en kommentar

Please Login to comment
2 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
KlausSverker Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Sverker
Medlem

Naturligtvis släpper USA inte en video så man kan se vem som bryter mot sjövägsreglerna, utan det här som inte bevisar nånting. De ryska matroserna som solade på akterdäck ger ju en indikation på vem det är som provocerar vem.

Klaus
Medlem

Två maskinfartyg på kollisionskurs. Det amerikanska örlogsfartyget måste väja undan eftersom det har det ryska fartyget på styrbord (höger). Styrbordfartyget (det ryska) måste hålla kursen och fart.
https://maritime.college/Boating-Giveway-Rules-National-Maritime-College.php
Amerikaner provocerar.

Sverker
Medlem

På filmen ser man ju att det ryska fartyget går fortare än det amerikanska, vilket blir fel, då det förmodas bli omkört. Men det kan ju vara så att det amerikanska fartyget saktar farten, så det ryska alltså kommer att gå fortare. Det går alltså inte att avgöra av det vi får se, hur det förhåller sig, vilket naturligtvis är avsikten med filmen, som ger intrycket av att ryssen här gör fel.

Klaus
Medlem

Det spelar ingen roll vilket fartyg är fortare. Kollisionskursen måste varit klart ”sedan länge” i klart väder. Men det amerikanska fartyget har det ryska på styrbord och måste väja (give way), hade haft möjlighet att passera bakom det ryska fartyget. Det hade varit klokast, men jag tror amerikaner är för stolta att väja.