FILM: Om samernas etnocentrism

SAMER. Med tanke på att samefrågan ofta uppmärksammats på Nordfront vill vi tipsa om en intervju från 2014 där en samisk folkrättsjurist utvecklar sitt folks syn på etnicitet.

Både tack vare Fjällsjö Nyheters föredömliga rapportering kring etniska konflikter i den svenska samevärlden samt hur 1 maj-demonstrationen i Boden och Näste 6:s konflikter med så kallade dreads-samer från Stockholm har återaktualiserat samefrågan vill Nordfront tipsa om en intervju från 2014. Det är tidningen Nya Dagbladet som intervjuat Mattias Åhrén, som är samisk folkrättsjurist, med tanke på riksdagens vice talman Björn Söders (SD) förment kontroversiella uttalanden från 2014, där han bland annat konstaterade att judar och samer inte samtidigt kan vara svenskar.

Under 1 maj-demonstrationen i Boden kommenterade också Nordiska motståndsrörelsens ledare Simon Lindberg samernas etnocentrism under sitt tal:

— Och vad jag har förstått så är åtminstone en del av dem som stått och skrikit sig hesa idag samer. Det här finner jag väldigt humoristiskt med tanke på samernas ökända etnocentrism. Vi pratar alltså här om rasistiska samer som demonstrera mot rasism. Hur får de ihop det egentligen? Om vi idag gick med samiska flagor istället för Tyrrunefanor, om jag och demonstrationsdeltagarna hade samisk etnicitet, om jag istället för att prata om nordbornas överlevnad och Nordens frihet refererade till samernas överlevnad och Sapmis frihet, men i övrigt inte ändrade ett enda ord av vad jag sa så skulle dessa som protesterar mot rasismen idag istället hylla oss och applådera mitt tal. Media skulle instämma i hyllningskören. Som jag förstår det: Raskamp för samer är rätt och raskamp för nordbor är fel. Kanske är det någon annan som får ihop hyckleriet än jag? sade Lindberg.

Åhrén, som inte säger sig ha mycket till övers för SD, menar att Söder trots allt har rätt i sak och att det största hotet mot den samiska identiteten är assimilering med svenskar.

Lyssna på intervjun nedan:

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

5
Lämna en kommentar

Please Login to comment
4 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
AnnaGrottbjörnenDanielMikaelVera Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Vera
Medlem

Tittar Samerna bara i ändan på sina renar eller märker de inte att vänsterkrafterna vill splittra vårt folk och ingjuta hat mot nordbor, mot varandra? Släng era lasson mot DESSA krafter i stället!

Anonym
Medlem
Anonym

Jag är rädd för att de styrs med fast hand. Vart skulle de annars få alla dessa idéer ifrån, deras omättliga begär av mark och särbehandling … och varför är det ingen som stoppar dem? Jo jag tror att det är för att de uppmuntras och har fullt stöd av sina (((vänner))).

Mikael
Medlem

Dessa självkära samer som är djupt fascinerad av sitt eget ”folk” har vissa likheter med ett folk som har ett sinne för affärer. Dock bör folk ha i åtanke att det finns olika sorters samer i form av levnadssätt, de mest giriga är de som bedriver renskötsel. Jag vill påstå att den moderna samiska identiteten började ta form redan 1886 med lagen om rennäring där man gav de samer med renar fördelar gentemot andra grupper av folk och svenska staten delvis underkastade sig. Även här finns det en teori inom den samiska folket att man gjorde detta för att ställa… Läs mer »

Daniel
Medlem

Förvånad över hur vettig Mattias är.

Grottbjörnen
Medlem

samer är ju till 80% vita, de ursprungliga samerna såg ut som mongoler, många av dom lever i en fantasivärld