FILM: Nationalsocialisters aktion mot kommunist-monument

EXKLUSIVT. Nordiska motståndsrörelsens norska sida, Frihetskamp, har fått tillgång till filmmaterial från personerna som nyligen utförde en aktion mot kommunist-monumentet vid Østbanehallen i Oslo.

Nordfront rapporterade nyligen om hur kommunist-monumentet utanför Østbanehallen i Oslo blev nedstänkt av röd målarfärg under natten till torsdagen den 26 oktober. Händelsen blåstes upp i lögnmedia, som spekulerade i om att det kunde röra sig om en symbolisk aktion eftersom det samma dag var 75 år sedan som ”den norska förintelsen” startade.

Filmmaterialet skickades in anonymt av personer som beskriver sig själva som nationalsocialistiska aktivister och som sympatiserar med Motståndsrörelsen.

Om monumentet

Monumentet, som skapades av konstnären Bjørn Melbye Gulliksen och som är en hyllning till den kommunstiska Osvaldgruppen, styrdes från Sovjet och genomförde terroraktioner i Norge under andra världskriget. En av gruppens terroraktioner inträffade i Østbanehallen.

Osvaldgruppen, som fick namnet efter gruppens ledare, Asbjørn «Osvald» Sunde, styrdes av Sovjet och säkerhetstjänsten NKVD. Det var den dominerande terrorgruppen åren 1941-1944 och de genomförde över hundra sabotageaktioner. Gruppens ursprungliga namn var ”Organisationen mot fascismen och till försvar för Sovjetunionen”.

År 1945 blev ”Osvald” dömd till fängelse i åtta år för landsförräderi och spionage då han efter kriget fortsatte att arbeta och spionera för Sovjetunionen.

Monumentet fick stöd av Oslo kommun och finansierades av LO.

Se den inskickade filmen nedanför:

Källa:
FILM: Nasjonalsosialister aksjonerte mot kommunist-monument

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

2
Lämna en kommentar

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
DanielIngemar Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Ingemar
Medlem

Riktigt bra aktion! Passande färg till den röda terrorn också.

b¤d
Medlem

Bra gjort.
Bättre opp att man tar bort hela installtionen vid nästa aktion.
Borde bara enkelt, men på snyggt sätt, utan att skada omgivning.