Nu när världsmästerskapet i fotboll just avslutats har det mesta av ”eftersnacket” handlat om en händelse som ägde rum i finalen. Den italienske spelaren Marco Materazzi uttalade något till fransmannen Zinedine Zidane vilket fick denne att svara med en skallning. Nu söker man utröna vad italienaren verkligen sade, och om det är så att uttalandet var rasistiskt kan världsmästarna Italien, åtminstone i teorin, enligt en paragraf diskvalificeras och förlora VM-guldet.

Att ett fotbollslag som vinner en VM-final mot ett annat fotbollslag förtjänar VM-guld är självklart för de allra flesta. Men det är det inte för fotbollsförbunden FIFA och UEFA. Enligt förbunden är en fotbollsarena en högst politisk sådan och man har genom en rad åtgärder försökt bekämpa påstådda rasistiska yttranden både på och utanför planen.

Inför VM i Tyskland nu nyligen hade förbunden storsatsat för att visa omvärlden att fotbollsspelarna inte bara spelar fotboll utan att de också dresserats att rabbla fraser. En av åtgärderna var att låta lagen från och med kvartsfinalerna posera med banderoller med texten ”Say no to racism”.

En annan sak man gjorde innan VM var att ändra i stadgarna så att ”rasistiska incidenter” kan bestraffas med diskvalificering, vilket i Italiens fall skulle kunna innebära att laget straffas kollektivt och förlorar VM-guldet på grund av ett eventuellt politiskt inkorrekt uttalande på plan. I artikel 55 står det:

”I mars i år bestämdes det att artikel 55 skulle skrivas om så att rasistiska incidenter kan straffas med reducering av poäng eller till och med diskvalificering från en turnering.”

Lars-Åke Lagrell, som är ordförande för Svenska fotbollsförbundet, ser dock detta som ”helt osannolikt”:

– Utan att ha en aning om vad som sades mellan spelarna så ser jag det som helt osannolikt att Italien skulle fråntas sitt VM-guld. Det här är en incident mellan två spelare och om något straff utdöms så blir det personligt. […] Alla rasistiska tillmälen är bestraffningsbara, men jag kan inte minnas att vi har haft någon sånt här fall uppe i nämnden och jag är osäker på vad det strängaste straffet är, säger Lagrell till Aftonbladet.

Med tanke på de olika åtgärder FIFA och UEFA vidtagit och det faktum att paragrafen faktiskt existerar tyder dock på att en sådan bestraffning inte är helt osannolik, men att risken däremot är liten till och med för FIFA och dess korruptionsanklagade ordförande Sepp Blatter kan man nog hålla med om. Man måste dock komma ihåg att galnare saker hänt förut.


  • Publicerad:
    2006-07-11 00:00