Feministiska fotbollsspelare vill ha högre lön – trots sämre prestation

FEMINISM. En feministisk fotbollsspelare kräver lika hög lön för kvinnor som män, trots att de presterar betydligt sämre.

USA:s före detta landslagsmålvakt Hope Solo stämmer det amerikanska fotbollsförbundet för att herrlandslaget har högre lön än damerna.

Konflikten började redan 2015 när hon tillsammans med fyra lagkamrater anmälde förbundet till jämställdhetsombudsmannen. Tre år senare har dock ingenting hänt, varför Solo alltså nu stämmer förbundet.

”Jämställda löner är vår fundamentala rätt […] Vi kan inte vara tysta. Vi får inte acceptera status quo. Vi får inte gå med på mindre än jämställda löner. Historien har visat att vi måste kämpa för våra rättigheter. Jag kommer fortsätta kampen för de unga i Amerikas skull, och jag kommer fortsätta tro att de kommer ha en bättre och mer jämställd värld än den vi har nu”, skriver hon på sin webbplats.

Stämningen följer en trend där feministiska spelare kräver mer uppmärksamhet och högre löner. Detta trots att till exempel Sveriges damlandslag år 2015 förlorade mot Stockholms stadslag för 15-åriga pojkar med 3-0. Huruvida Solo tillsammans med andra feminister kommer att kräva att även de 15-åriga pojkarna som spelar lika bra eller bättre än damerna ska avlönas av förbundet återstår att se.

Källa:
Hope Solo stämmer förbundet

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

2
Lämna en kommentar

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
AllanKarl-Путин A Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Karl-Путин A
Medlem

Lön, liksom kön, är en social konstruktion. Men om feministerna ändå värdesätter pengar högre än att bekämpa de patriarkala maktstrukturerna, så får de väl skaffa sig arbeten där de kan tjäna pengar – på fotboll kan de uppenbarligen inte göra det.

Allan
Medlem

Kolbrännaren Hope är en riktigt judelakej.