EU-advokat: Fel att tvinga bort Soros universitet från Ungern

UTRIKES. EU-domstolens generaladvokat hävdar att Ungerns nedstängning av Soros universitet inte var förenligt med EU:s och Världshandelsorganisationens regler.

Den fackförbundsägda nyhetssajten Europaportalen skriver att Centraleuropeiska universitet (CEU) som är grundat av juden George Soros var det enda universitet som inte lever upp till de nya lagkrav som den ungerska regeringen ställde år 2017. Kort därefter tvingades universitetet flytta till Wien. Därefter inledde EU-kommissionen ett överträdelseförfarande mot Ungern. En av motiveringarna var att ”lagen strider mot den akademiska friheten.”

Under torsdagen lämnade en av EU-domstolens generaladvokater, Juliane Kokott in sin åsikt i fallet. Hon anser att den ungerska lagen strider mot både EU- och WTO-rätten (Världshandelsorganisationen).

Kokott anser bland annat att kraven som den ungerska regeringen ställde på Centraleuropeiska universitetet utgör en ”oproportionerlig begränsning av friheten att grunda och driva utbildningsinrättningar och på den akademiska friheten”. Hon menar även att det strider mot etableringsfriheten, EU:s tjänstedirektiv och EU:s stadgar om de grundläggande rättigheterna.

Torsdagens yttrande är inte bindande för EU-domstolen, men i majoriteten av fallen går domstolen på generaladvokatens utlåtande.

Ännu finns inget datum för slutlig dom.

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

1
Lämna en kommentar

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Harald Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Harald
Medlem

Så klart tycker Soros advokater i EU det. Men EU domstolen har ju visat sig vara genom korrupt med sina domare som jobbar och har jobbat för George Soros.