Färöarna ”älskar Israel”

SIONISM. Färöarna vill ha en egen diplomatisk linje med Israel utan Danmarks inblandning.

Färöarna älskar Israel och vill därför hellre följa dess politik än Danmarks.

Färöarna säger ”nej” till Danmarks regerings krav på att hela danska riksgemenskapen ska följa EU:s diplomatiska linje gentemot Israel, rapporterar TT.

Danmarks linje är inte tillräckligt proisraelisk, anser Färöarnas ledning. Färöarna tillhör dessutom inte EU.

Färöarna vill till skillnad från Danmark erkänna Jerusalem som Israels huvudstad och öppna en egen beskickning i staden.

— Vi har begärt pengar så att vi kan öppna i september eller oktober 2020, säger den färöiska utrikesministern Jenis av Rana till tidningen Politiken, och tillägger att Färöarna ”älskar Israel”.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen har velat gå de självstyrande områdena i riksgemenskapen till mötes och ge dem större politiska friheter.

Dock sade hon vid sitt besök på Färöarna nyligen till färöiska tidningen KVF att hela riksgemenskapen ska följa den europeiska Israellinjen. Enligt Danmark och EU ska alla representationer vara förlagda i Tel Aviv.

Jenis av Rana ser de olika uppfattningarna om förhållandet till Israel som ett prov på hur fria tyglar Färöarna egentligen har till Danmark.

Källa:
Färöarna sätter sig på tvären om Israel

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
6 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments